Składniki na blaszkę o wymiarach 30×22 cm.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 100 ml oleju
- 330 g gęstego jogurtu naturalnego
- cukier puder do posypania ciasta
- ok. 300 g truskawek
Przygotowanie:
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pozostawić na sicie do osączenia.
2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do większej miski. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mikserem na puszystą masę (nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt i powoli wlewać olej. Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto. Na wierzch poukładać poprzekrawane na pół truskawki.
4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-45 minut (do suchego patyczka).
5. Upieczone i lekko ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
pyszne ciacho
Wyszedł mi zakalec
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Zrobiłam tam jak w przepisie i wyciagnelam z pieca i opadło i jest całe w zakalcu
Pyszne ciasto robię już któryś raz z tego przepisu fakt dodaje zamiast 100ml oleju tylko 50ml i nie trzymam 40-45minut bo z mojego piekarnika wyszłoby czarne, ale 20minut u mnie mu starcza 🙂 Gorąco Polecam 🙂 znika jeszcze ciepłe !
Ciasto pyszne, wilgotne i bardzo łatwe. Ja zwiększyłam składniki o 1/3 bo mam większa blaszkę i zawsze piekę na tzw. suchy patyk. Cudownie wyrasta i nie ma zakalca. Dziś zamias truskawek użyję jagód. Polecam
Czy można zastąpić borówkami truskawki ?
można z każdymi owocami
Ja tez je pieke z tego samego przepisu. Jest bardzo wilgotne, wiec pierwszym razem balam sie, ze to zakalec, ale ono takie ma byc 🙂
Czym mogę zastąpić olej?
Ja daje tylko pol szl.cukru. nie jest takie slodkie
Robiłam wczoraj i niestety oprócz ładnego wyglądu i apetycznego zapachu wyszedł straszny zakalec a miał być puszysty i wilgotny.
Też robiłam wczoraj pięknie wyglądał w piekarniku. Ale okazał się zakalcem. A robiłam dokładnie tak jak jest napisane.
Cudowne ciacho! Super wyrośnięte 🙂
można spróbować roztopionym masłem
Mnie też wyszedł zakalec a robiłam tak jak jest napisane w przepisie?
może za długo Pani ubijała albo za krótko piekła (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy przed wyjęciem z piekarnika i ewentualnie podwyższyć temperaturę lub dłużej piec)
Ja juz 4 raz robilam go i wychodzi zakalec nie wiem co zle robie..
zakalec może wyjść, gdy ciasto ubijane lub za krótko pieczone albo w za niskiej temperaturze bo każdy piekarnik jest inny
Jaki rozmiar blaszki 🙂
30×22 cm 🙂
Mi też wyszedł zakalec
a wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej? i ciasto należy ubijać tylko do połączenia składników
Zakalec wyszedł i za słodkie jeżeli chodzi o szklankę cukru .
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a samo ciasto trzeba ubijać tylko do połączenia składników
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej wtedy nie będzie zakalca:)
Jak dla mnie super puszyste i smakowite 🙂 wszystko wyszlo jak należy
Witam. Mam pytanie . Czy truskawki nie opadną na dół? Można je oprószyć mąką?
trzeba je dobrze osuszyć 🙂 wtedy nie powinny opaść
Witam. Ciasto jogurtowe robie z jablkami ktore scieram na tarce. Proporcie mam troche inne. I ostatnio dodaje kakao i jest jeszcze lepsze.
Dzisiaj je upiekłam z Pani przepisu. Muszę powiedzieć że jest przepyszne ??Tylko zamiast truskawek dodałam borowki oraz maliny. Zniknęło całe w 20 min ??
Bardzo mi miło <3 cieszę się że smakowało 🙂
Ja dodałam do tego przepisu jeszcze pół łyżeczki sody oczyszczonej i rabarbar
Pingback:Ciasto ucierane z truskawkami - Danka Pichci