Naszą ulubioną wersją naleśników są one podane na słodko, ale coraz częściej przygotowuję je z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym. Cukinia to warzywo delikatne w smaku, dlatego aby farsz był wyrazisty połączyłam ją z boczkiem wędzonym. Natomiast ser feta dodany do farszu łączy wszystkie jego składniki, czyli sprawia, że farsz jest zwarty. Naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym to pomysł na smaczny i sycący obiad czy kolację. Przygotowanie takiego obiadu nie jest zbyt trudne ani pracochłonne, a jeżeli farsz zrobimy dzień wcześniej to reszta pójdzie bardzo szybko. Naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym po zawinięciu możemy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Składniki na Naleśniki z cukinią i boczkiem:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- 300 g młodej cukinii
- 150 g boczku wędzonego
- 1 średniej wielkości biała cebula lub czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 kostki sera feta
- pieprz, ostra papryka w proszku do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Naleśników z cukinią i boczkiem:
- Mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać jajka, szczyptę soli, olej rzepakowy i mąkę pszenną. Całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
- Cukinię umyć, osuszyć, usunąć końcówki, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę.
- Boczek przełożyć na suchą patelnię, wstawić na gaz i smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Jeżeli boczek jest chudy to na patelnię dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Kolejno dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać cukinię, paprykę i smażyć, aż warzywa będą miękkie i odparowania części płynu. Doprawić pieprzem, ostrą papryką w proszku. Dodać pokruszony ser feta, smażyć do momentu roztopienia się sera. Farszu nie solić, ponieważ ser feta i boczek wędzony są słone. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
- Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, nabierką wlewać porcję ciasta naleśnikowego i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać jak krokiety. Zawinięte naleśniki ponownie ułożyć na patelni (miejscem zwinięcia do spodu). Chwilę podgrzać do zrumienienia.
- Z powyższej ilości składników uzyskałam 8 naleśników.
- Polecam wypróbować przepis na naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami.
Pingback:Roladki drobiowe z cukinią - Danka Pichci