Serniki to jedne z ulubionych naszych ciast. Na każde święta lub inne uroczystości rodzinne obowiązkowo jest pieczone tego rodzaju ciasto. Najlepsze serniki piekła moja teściowa, a jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami. Jak większość serników, jest to ciasto na kruchym spodzie, a warstwa serowa wzbogacona jest o pokrojone brzoskwinie, następnie lekka pianka, a całość wieńczy kruszonka. Sernik z brzoskwiniami możemy również upiec ze świeżymi owocami, a mogą to być także morele. Podstawą każdego sernika jest dobrej jakości ser, ja użyłam twarogu półtłustego w kostce, który dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. Sernik z brzoskwiniami jest wilgotny, puszysty i zawsze się udaje.
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×33 cm.
Składniki na Sernik z brzoskwiniami:
Ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam Mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny)
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g schłodzonego masła
- 3 żółtka (białka pozostawić do bezy)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 100 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy (40 g) bez cukru
- kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
Dodatkowo:
- 1 puszka (800 g) brzoskwiń w syropie
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 białka pozostałe od spodu sernika
- cukier puder do posypania
Przygotowanie Sernika z brzoskwiniami:
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stolnicę. Dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło. Całość posiekać nożem. Następnie zrobić dołek, dodać żółta, ponownie wymieszać nożem. Następnie dłońmi zagnieść jednolite ciasto, zrobić wałek. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki lub zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia (na wielkość blachy, a brzegi wykleić do 1/2 wysokości) i wyłożyć na blaszkę posmarowaną masłem. Ciasto nakłuć widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na 15 minut.
- Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, zmiksować. Następnie dodać jajko, ponownie zmiksować. W następnej kolejności dodawać partiami zmielony twaróg i wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać proszek budyniowy i aromat. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Z lodówki wyjąć blachę ze spodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec do zrumienienia przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia.
- Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć z syropu, pokroić na ćwiartki.
- Na ostudzony spód przełożyć masę serową. Ułożyć pokrojone brzoskwinie, lekko wcisnąć w ser.
- Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać jeszcze około 3 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubitą pianę wyłożyć na brzoskwinie. Równo rozsmarować. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na pianę białkową na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut (pod koniec pieczenia gdyby wierzch się przypiekał to przykryć ciasto folią aluminiową).
- Upieczony sernik z brzoskwiniami pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez godzinę. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Polecam wypróbować przepis na sernik z czerwoną porzeczką.
- Do przygotowania tego ciasta użyłam mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny: https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256.
Pingback:Sernik z jogurtów greckich - Danka Pichci