Menu Zamknij

Jagodzianki

Jagodzianki to pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem owocowym, a jak wskazuje nazwa – są to jagody. W sezonie jagodowym bułeczki takie robimy ze świeżymi owocami, ale jagodzianki możemy też zrobić z mrożonymi owocami. W tym przypadku jagód nie trzeba rozmrażać, tylko też oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, ale po zrobieniu bułeczek trzeba je pozostawić nieco dłużej na blaszce, aby wyrosły. Ciasto na jagodzianki nie może być zbyt twarde, bo bułeczki po upieczeniu będą mało puszyste. Z poniższego przepisu zrobiłam 12 jagodzianek, ale można zrobić ich więcej, wówczas będą one trochę mniejsze. Kształt jagodzianek też może być dowolny, u mnie są one podłużne, ale mogą też być okrągłe.

Jagodzianki

Składniki na Jagodzianki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g) – ja użyłam Mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny
  • 1/4 szklanki cukru (60 g)
  • 15 g drożdży
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego

Dodatkowo:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
Jagodzianki

Przygotowanie Jagodzianek:

  1. Mleko wlać do kubka. Wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Do miseczki pokruszyć drożdże, wlać 1/3 ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru (odmierzyć z 1/4 szklanki), 2 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z 3 szklanek), dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć bawełnianą ścierkę, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.
  2. Masło przełożyć do pozostałego mleka. Ponownie kubek wstawić na gaz, podgrzewać na wolnym ogniu do roztopienia się masła. Kubek zdjąć z ognia. Pozostawić do przestudzenia.
  3. Jajko wbić do miski, dodać cukier, rozbełtać łyżką. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i przesianą mąkę pszenną. Ręką zacząć wyrabiać ciasto dolewając przestudzone mleko z masłem. Dodać kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Jagody przełożyć na sitko, opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać niedużą ilością mąki. Wyrabiać jeszcze przez minutę. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Podzielić na 12 prostokątów. Na środek każdego kawałka nałożyć łyżkę lub więcej jagód. Brzegi dokładnie zlepić tak, jak przy pierogach. Uformować podłużną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do spodu. Odstawić jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  6. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać łyżkę lub dwie mleka. Wymieszać do połączenia składników i posmarować przygotowane jagodzianki. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 15-20 minut (do zrumienienia). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia i przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  7. Polecam wypróbować przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem.
  8. Do przygotowania tego ciasta użyłam mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny: https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256.
Jagodzianki
Jagodzianki
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Bułeczki z borówkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *