Serniki to ulubione ciasta wielu Polaków i trudno sobie wyobrazić święta czy różne uroczystości rodzinne bez tego ciasta. Deser ten gości również na stołach całego świata. Jest wiele odmian tego ciasta i każdy ma swoje ulubione. Jednak mój mąż uważa, że najlepszy jest sernik tradycyjny, czyli na kruchym spodzie i bez żadnych dodatków. Ja natomiast lubię w kuchni eksperymentować i zmieniać podstawowe przepisy. W ten właśnie sposób powstał sernik z czerwoną porzeczką. Dodatek tych owoców nadaje mu lekko kwaskowatego posmaku. Jednak jeżeli nie przepadacie za kwaśnymi porzeczkami to owoce możecie zmienić na inne, na przykład borówki, maliny czy jagody. Ja sernik z czerwoną porzeczką przygotowałam ze świeżymi owocami, ale do tego ciasta możecie również użyć mrożonych owoców, których nie trzeba wcześniej rozmrażać. Oprócz tradycyjnego sernika i sernika ze złotą rosą, sernik z czerwoną porzeczką będzie należał do ulubionych ciast moich domowników i upiekę go na pewno jeszcze nieraz!
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na sernik z czerwoną porzeczką:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 900 g twarogu
- 250 g cukru kryształu
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- około 250 g czerwonych porzeczek
- opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie sernika z czerwoną porzeczką:
- Czerwone porzeczki obrać z ogonków, umyć i przełożyć na sitko lub durszlak. Pozostawić do osuszenia.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i schłodzone, twarde masło. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką. Następnie zrobić dołek i wbić jajka. Początkowo delikatnie wymieszać nożem, następnie ręką zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
- Spód blaszki wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Drugą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C. i piec przez 20 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąc z piekarnika.
- Ser zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Ser zacząć miksować mikserem i stopniowo dodawać schłodzoną słodką śmietankę. Następnie dodawać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem kryształem. Kolejno ciągle ubijając dodawać po jednym jajku. Miksować tylko do połączenia składników. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Całość posypać osuszonymi czerwonymi porzeczkami.
- Z lodówki wyjąć schłodzoną drugą część ciasta i potrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec przez 50 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik z czerwoną porzeczką na godzinę. Następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Można posypać ciasto cukrem pudrem. Wystudzony sernik z czerwoną porzeczką najlepiej przykryć i przechowywać w lodówce.
Super przepis ❤ Na pewno wypróbuję, ale zastanawiam się czy można użyć sera z waiderka?
Pozdrawiam 😉
wydaje mi się, że ser z wiaderka może być za rzadki. więc proponuję użyć twarogu mielonego 🙂
A czy zamiast porzeczek można dać inne owoce?
można 🙂
Czy sernik na kruchym spodziewać również można upiec?
tak
Sernik upiecze się w 160stopniach
tak
Wymiary blaszki??
tortownica o średnicy 23 cm
A co jeśli nie mam maszynki do mięsa?
Pozwolę sobie przekopiować komentarz innej czytelniczki „Właśnie dzisiaj robiłam i użyłam sera z wiaderka dlatego też do masy serowej dodałam jeszcze dwa budynie waniliowe. Ciasto wyszło super dzieciom posmakowalo i zniknęło sama nie wiem kiedy.”
Myślę, że można zrobić tym sposobem 🙂 Ale też czasem w sklepach można kupić mielony twaróg.
Czy tu (na zdjeciach i w przepisie) została użyta mała tortownica (ok.24 cm) czy duża ok. 28 cm?
ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm 🙂
Właśnie dzisiaj robiłam i użyłam sera z wiaderka dlatego też do masy serowej dodałam jeszcze dwa budynie waniliowe. Ciasto wyszło super dzieciom posmakowalo i zniknęło sama nie wiem kiedy.
A jakbym chciała upiec na dużej blaszce to jak ze składnikami o ile musiałabym je zwiększyć?
a jakie wymiary blaszki?
Może być śmietaną 18
nie, musi być 30%
Można takim praską do ziemniaków przecisnąć
Jak duza blaszka ma byc
tortownica o średnicy 23 cm 🙂
A czy podpiekasz ciasto i później pieczesz z opcją „góra-dół' i na środkowej półce w piekarniku?
podpiekam (punkt nr 3 w przepisie), a potem piekę w trybie góra-dół na środkowej półce bez termoobiegu 🙂
Czy śmietankę muszę ubić na sztywno i dodać do sera czy tak po prostu wlać?
nie ubijać, stopniowo dolewać do sera 🙂
Twaróg tlusty czy chudy bedzie lepszy?
tłusty
Blacha 37×22
to składniki zwiększyć o tyle samo
Zrobiłam wg przepisu. Tortownica o średnicy 28 cm – sernik wyszedł ciutkę niższy jak na zdjęciu ale ok. Zamiast świeżych porzeczek dałam mrożoną mieszankę: truskawki, maliny, jagody i wiśnie. Rozmroziłam i osuszyłam. Nie sypalam wierzchu cukrem. Sernik wyszedł pyszny. Polecam.
Mozna uzyc mrozonych malin
ja nie próbowałam tego sernika z mrożonymi owocami, jednak wydaje mi się że najpierw musiałyby być rozmrożone i lekko odsączone. w przeciwnym razie mogą puścić za dużo soku i sernik może być lekko „papkowaty”.
Jak mam zwykla smietanke czy moge dosłodzić cukrem?
nie trzeba dosładzać, ale lepsza jest śmietanka 30%, ponieważ śmietanka 18% się nie ubije
Czy ten sernik jest taki ciężki mocno serowy?
trochę tak, bo używamy twarogu, a nie sera z wiaderka 🙂
Zrobiłam znowu. Zawsze się udaje! Pycha!
Pingback:Sernik z brzoskwiniami - Danka Pichci
Czy zamiast masła może być Kasia?
tak
Czy pozeczki mogę dać mrożone
Cholera jasna jak czytam wasze komentarze to mnie się chce śmiać ?jak małe dzieci wszystko jest perfekcyjnie opisane jak blaszka 23to 23 a nie większą ,jak ser mielony to mielony w maszynce masakra wkurzają mnie takie dziecinne pytania .Pozdrawiam panią Danusia ?