Menu Zamknij

Sernik z czerwoną porzeczką

Serniki to ulubione ciasta wielu Polaków i trudno sobie wyobrazić święta czy różne uroczystości rodzinne bez tego ciasta. Deser ten gości również na stołach całego świata. Jest wiele odmian tego ciasta i każdy ma swoje ulubione. Jednak mój mąż uważa, że najlepszy jest sernik tradycyjny, czyli na kruchym spodzie i bez żadnych dodatków. Ja natomiast lubię w kuchni eksperymentować i zmieniać podstawowe przepisy. W ten właśnie sposób powstał sernik z czerwoną porzeczką. Dodatek tych owoców nadaje mu lekko kwaskowatego posmaku. Jednak jeżeli nie przepadacie za kwaśnymi porzeczkami to owoce możecie zmienić na inne, na przykład borówki, maliny czy jagody. Ja sernik z czerwoną porzeczką przygotowałam ze świeżymi owocami, ale do tego ciasta możecie również użyć mrożonych owoców, których nie trzeba wcześniej rozmrażać. Oprócz tradycyjnego sernika i sernika ze złotą rosą, sernik z czerwoną porzeczką będzie należał do ulubionych ciast moich domowników i upiekę go na pewno jeszcze nieraz!

Sernik z czerwoną porzeczką

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na sernik z czerwoną porzeczką:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 900 g twarogu
  • 250 g cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • około 250 g czerwonych porzeczek
  • opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta
Sernik z czerwoną porzeczką

Przygotowanie sernika z czerwoną porzeczką:

  1. Czerwone porzeczki obrać z ogonków, umyć i przełożyć na sitko lub durszlak. Pozostawić do osuszenia.
  2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i schłodzone, twarde masło. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką. Następnie zrobić dołek i wbić jajka. Początkowo delikatnie wymieszać nożem, następnie ręką zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
  3. Spód blaszki wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Drugą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C. i piec przez 20 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąc z piekarnika.
  4. Ser zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Ser zacząć miksować mikserem i stopniowo dodawać schłodzoną słodką śmietankę. Następnie dodawać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem kryształem. Kolejno ciągle ubijając dodawać po jednym jajku. Miksować tylko do połączenia składników. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Całość posypać osuszonymi czerwonymi porzeczkami.
  5. Z lodówki wyjąć schłodzoną drugą część ciasta i potrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec przez 50 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik z czerwoną porzeczką na godzinę. Następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Można posypać ciasto cukrem pudrem. Wystudzony sernik z czerwoną porzeczką najlepiej przykryć i przechowywać w lodówce.
Sernik z czerwoną porzeczką
Sernik z czerwoną porzeczką
Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *