Menu Zamknij

Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich lub oszukany sernik (ponieważ nie zawiera grama sera) jest delikatny jak chmurka, a w smaku zbliżony do tradycyjnego sernika pieczonego z twarogiem. Ma on piankową konsystencję i można go podawać z sosami owocowymi lub w letnie dni z gałką lodów. Sernik z jogurtów greckich jest to odchudzona wersja tego popularnego i smacznego ciasta. Ponadto robi się go zdecydowanie szybciej niż ten tradycyjny. Pomimo iż jest to ciasto niezawierające sera to na pierwszy rzut oka wygląda jak prawdziwy sernik. Ja robiąc sernik z jogurtów greckich na spodzie blaszki ułożyłam warstwę ciemnych herbatników, ale można je zastąpić jasnymi, maślanymi herbatnikami. Sprawdzą się też podłużne biszkopty. Sernik z jogurtów greckich nie zastąpi nam tradycyjnego serowca, ale warto go upiec i spróbować jak smakuje.

Sernik z jogurtów greckich

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm.

Składniki na Sernik z jogurtów greckich:

  • 100 g ciemnych herbatników
  • 5 dużych jajek
  • 2 greckie jogurty (2×400 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×38 g)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie aromat pomarańczowy lub kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
Sernik z jogurtów greckich

Przygotowanie Sernika z jogurtów greckich:

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę ciemnych herbatników.
  2. Do oddzielnej miski przełożyć jogurty greckie, wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Odstawić. Do żółtek wsypać cukier i zmiksować na puszysty kogel mogel. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać strumieniem olej rzepakowy. Następnie dodawać partiami jogurty greckie wymieszane z budyniem oraz aromat pomarańczowy lub sok wyciśnięty z pomarańczy. Odłożyć mikser. Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę. Wyrównać.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i ciasto pozostawić na 30 minut.
  5. Ostudzony sernik z jogurtów greckich przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
  6. Polecam wypróbować przepis na sernik z brzoskwiniami.
Sernik z jogurtów greckich
Sernik z jogurtów greckich
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *