Sernik z jogurtów greckich lub oszukany sernik (ponieważ nie zawiera grama sera) jest delikatny jak chmurka, a w smaku zbliżony do tradycyjnego sernika pieczonego z twarogiem. Ma on piankową konsystencję i można go podawać z sosami owocowymi lub w letnie dni z gałką lodów. Sernik z jogurtów greckich jest to odchudzona wersja tego popularnego i smacznego ciasta. Ponadto robi się go zdecydowanie szybciej niż ten tradycyjny. Pomimo iż jest to ciasto niezawierające sera to na pierwszy rzut oka wygląda jak prawdziwy sernik. Ja robiąc sernik z jogurtów greckich na spodzie blaszki ułożyłam warstwę ciemnych herbatników, ale można je zastąpić jasnymi, maślanymi herbatnikami. Sprawdzą się też podłużne biszkopty. Sernik z jogurtów greckich nie zastąpi nam tradycyjnego serowca, ale warto go upiec i spróbować jak smakuje.

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm.
Składniki na Sernik z jogurtów greckich:
- 100 g ciemnych herbatników
- 5 dużych jajek
- 2 greckie jogurty (2×400 g)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2×38 g)
- szczypta soli
- opcjonalnie aromat pomarańczowy lub kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
- cukier puder lub lukier do dekoracji

Przygotowanie Sernika z jogurtów greckich:
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę ciemnych herbatników.
- Do oddzielnej miski przełożyć jogurty greckie, wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
- Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Odstawić. Do żółtek wsypać cukier i zmiksować na puszysty kogel mogel. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać strumieniem olej rzepakowy. Następnie dodawać partiami jogurty greckie wymieszane z budyniem oraz aromat pomarańczowy lub sok wyciśnięty z pomarańczy. Odłożyć mikser. Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę. Wyrównać.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i ciasto pozostawić na 30 minut.
- Ostudzony sernik z jogurtów greckich przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
- Polecam wypróbować przepis na sernik z brzoskwiniami.

