Menu Zamknij

Ziemniaki z kiełbasą z blachy

Ziemniaki to jedno z wielu podstawowych warzyw, które wykorzystuję w swojej kuchni. Jest wiele sposobów na ich podanie (ugotowanie, smażenie, pieczenie), a jednym z nich są też ziemniaki z kiełbasą z blachy. Oprócz podstawowych ziemniaków dodałam tu również inne warzywa, takie jak czerwona i zielona papryka oraz cebula. Całość doprawiłam słodką, ostrą papryką w proszku, kurkumą i pieprzem, ale można użyć innych ulubionych przypraw, sprawdzą się tu również zioła prowansalskie lub inne. Ziemniaki z kiełbasą z blachy to pomysł na smaczny, sycący obiad. Możemy je podawać z ketchupem i ulubioną surówką, ale bez dodatków też są smaczne. Ziemniaki przed zapiekaniem gotuję przez 10 minut (na półmiękko), dzięki czemu mam pewność, że w efekcie końcowym będą one miękkie. Można by stwierdzić że ziemniaki z kiełbasą z blachy to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w kilkanaście minus plus czas zapiekania.

Ziemniaki z kiełbasą z blachy

Składniki na Ziemniaki z kiełbasą z blachy:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • około 400 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub innej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 średniej wielkości białe cebule
  • około 150 g surowego boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 pęczka koperku
Ziemniaki z kiełbasą z blachy

Przygotowanie Ziemniaków z kiełbasą z blachy:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze plastry lub ósemki. Włożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczki soli, zalać gorącą wodą. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić, ziemniaki zostawić do przestudzenia.
  2. Przestudzone ziemniaki przełożyć do większej miski. Kiełbasę pokroić w plasterki. Dodać do miski z ziemniakami. Boczek pokroić w paski, dodać do ziemniaków. Papryki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do miski z ziemniakami. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do miski. Do miski dodać olej rzepakowy, przyprawy (tj. pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, kurkumę). Całość delikatnie wymieszać tak, aby ziemniaki pokryły się przyprawami.
  3. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ziemniaki z kiełbasą i warzywami. Rozłożyć równomiernie po całej blasze.
  4. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 30 minut (po pierwszych 15 minutach można włączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.).
  5. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać, przed podaniem posypać nim ziemniaki z kiełbasą z blachy.
  6. Polecam wypróbować przepis na jogurtowe ziemniaki z piekarnika.
Ziemniaki z kiełbasą z blachy
Ziemniaki z kiełbasą z blachy
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *