Menu Zamknij

Młoda kapusta panierowana

Młoda kapusta to jedno z pierwszych młodych warzyw pojawiających się na wiosnę. Sięgam po nią bardzo często robiąc głównie surówki, ale też inne dania na ciepło. Przykładem na te drugie może być młoda kapusta panierowana. Jest to pomysł na smaczną kolację lub dodatek do drugiego dania obiadowego. Przepis na zrobienie takiej kapusty jest prosty, ale niezbyt popularny. Dlatego uważam, że warto go wypróbować. Młoda kapusta panierowana to pyszne chrupiące kawałki kapusty panierowane w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażone na złoty kolor. Przygotowując w ten sposób kapustę należy główkę kapusty podzielić na cztery części, zwracając uwagę, aby każda ćwiartka miała kawałek głęba, dzięki czemu podczas gotowania liście się nie rozpadną. Nie należy też długo kapusty gotować, ponieważ jest ona młoda i delikatna. Natomiast po ugotowaniu trzeba usunąć nadmiar wody spomiędzy liści i należy to robić bardzo ostrożnie. Chrupiąca młoda kapusta panierowana to świetna alternatywa dla tradycyjnej kapusty gotowanej.

Młoda kapusta panierowana

Składniki na Młodą kapustę panierowaną:

  • 1/2 niedużej główki młodej kapusty
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 większe jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • czarny mielony pieprz do smaku
Młoda kapusta panierowana

Przygotowanie Młodej kapusty panierowanej:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić ją na cztery części tak, aby w każdej części był kawałek głąba (wówczas kapusta się nie rozpadnie podczas gotowania).
  2. W garnku zagotować 1 i 1/2 litra wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie włożyć pokrojone kawałki kapusty i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Garnek zdjąć z ognia. Kapustę delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru wody.
  3. Jajko wbić do miseczki lub na talerz. Dodać szczyptę czarnego mielonego pieprzu, dokładnie rozbełtać widelcem lub rózgą. Każdy kawałek kapusty dokładnie obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zapanierowaną kapustę z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną kapustę podawać na ciepło.
  4. Polecam wypróbować przepis na kotlety mielone z młodą kapustą.
Młoda kapusta panierowana
Młoda kapusta panierowana
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Kaszotto z młodą kapustą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *