Jogurtowe ziemniaki z piekarnika są łatwe w przygotowaniu, smaczne i niskokaloryczne, ponieważ nie dodajemy tu oleju. Możemy w ten sposób zapiekać zarówno młode, jak i stare ziemniaki. Jeżeli korzystamy z młodych, a są one świeże i mają cienką skórkę to nie musimy ich obierać, tylko dokładnie umyć, pokroić i zamarynować w jogurcie z przyprawami, a następnie ułożyć w rękawie do pieczenia i zapiec w piekarniku. Młode ziemniaki należy też zapiekać około 10 minut krócej. Robiąc jogurtowe ziemniaki z piekarnika ważne jest, aby pokroić je na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, wówczas będziemy mieć pewność, że wszystkie po tym czasie będą miękkie. Jogurtowe ziemniaki z piekarnika są aromatyczne i miękkie, jednak jeżeli chcemy, aby były one chrupiące to po otwarciu rękawa można włączyć funkcję termoobiegu, dzięki czemu ziemniaki się szybciej zarumienią. Jogurtowe ziemniaki z piekarnika mogą stanowić w towarzystwie ulubionej surówki i sadzonego jajka samodzielny posiłek obiadowy. Jednak możliwości ich podania jest wiele, na przykład jako dodatek do smażonych ryb lub pieczonego mięsa, będą też świetnym dodatkiem do dań z grilla.
Składniki na Jogurtowe ziemniaki z piekarnika:
- 1 i 1/2 kg niedużych ziemniaków
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie Jogurtowych ziemniaków z piekarnika:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Jeżeli mamy większe ziemniaki to przekroić na pół.
- Jogurt naturalny przełożyć do miseczki, dodać przyprawy. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do miski z ziemniakami. Dokładnie wymieszać, aby ziemniaki pokryły się sosem.
- Zamarynowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia. Związać końce (ale niezbyt ciasno). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę od piekarnika. W rękawie zrobić kilka otworów, aby para mogła się ulatniać.
- Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Następnie rękaw ostrożnie rozciąć i zapiekać kolejne 15 minut, aby ziemniaki się zrumieniły.
- Polecam wypróbować przepis na ziemniaki czosnkowe.
Pingback:Ziemniaki z kiełbasą z blachy - Danka Pichci