Kaszotto z młodą kapustą sposobem przygotowania nawiązuje do risotto. W pierwszej fazie na tłuszczu podsmażamy cebulę z porem, następnie dodajemy kaszę, którą zalewamy winem. Po odparowaniu wina całość zalewamy ciepłym bulionem i dusimy pod przykryciem do momentu, aż kasza zmięknie. Pod koniec na patelnię dodajemy poszatkowaną młodą kapustę i zielone szparagi pokrojone na krótsze kawałki. Kaszotto z młodą kapustą to danie, które przygotujemy na jednej większej patelni i po około 30 minutach mamy gotowy smaczny obiad. Obecnie jest sezon szparagowy, więc u mnie było kaszotto z młodą kapustą i zielonymi szparagami. Uważam, że to połączenie jest bardzo dobre, ale każdy może eksperymentować z własnymi, ulubionymi warzywami. Szparagi można pominąć lub zastąpić cukinią albo brokułem. W moim przypadku kaszotto z młodą kapustą to danie bezmięsne, ale można do niego dodać podsmażone kawałki kurczaka i też będzie dobre.

Składniki na Kaszotto z młodą kapustą:
- 1 torebka (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak
- 1 nieduża cebula
- 1/2 pęczka (250 g) zielonych szparagów
- kawałek pora – biała część
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 szklanka (250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- starty żółty ser do posypania
- 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie Kaszotto z młodą kapustą:
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki o długości około 2-3 cm. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Por umyć, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać 2 łyżki masła. Podgrzewać do roztopienia się masła. Następnie na patelnię przełożyć pokrojoną cebulę i por. Chwilę podsmażyć do zeszklenia się cebuli (nie rumienić). Kolejno na patelnię wsypać kaszę jęczmienną, wymieszać, wlać 1/4 wina. Dusić do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Wlać pozostałe wino. Smażyć do momentu odparowania wina. Następnie na patelnię wlać bulion. Dodać sos sojowy. Całość wymieszać. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut (w międzyczasie można kilka razy pomieszać). Zdjąć pokrywkę, kaszę przesunąć na bok patelni. W wolne miejsce włożyć poszatkowaną kapustę i pokrojone szparagi. Całość posolić, posypać pieprzem. Patelnię ponownie przykryć. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę. Całość wymieszać. Chwilę jeszcze podsmażyć. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kaszotto podawać posypane startym żółtym serem i posiekanym koperkiem.
- Polecam wypróbować przepis na młodą kapustę panierowaną.


