Jogurtowiec truskawkowy bez pieczenia to ciasto banalnie proste. Po pierwsze, jest ono bez pieczenia, więc nie ma obawy, że nie wyrośnie lub powstanie zakalec albo się przepali, itp. Po drugie, krem jogurtowy to tylko ubita śmietanka kremówka połączona z jogurtem greckim i przestudzoną galaretką. Natomiast wierzch ciasta stanowi galaretka truskawkowa, w przygotowaniu której też nie ma nic trudnego. Ponadto jogurtowiec truskawkowy bez pieczenia to świeże soczyste truskawki ułożone w warstwie kremu jogurtowego. Jedynym mankamentem tego deseru jest to, że po jego zrobieniu musi postać kilka godzin w lodówce, aby galaretka dobrze stężała i ciasto się schłodziło, bo takie smakuje najlepiej. Ciasto jogurtowiec truskawkowy bez pieczenia jest delikatne, orzeźwiające, nie za słodkie i co najważniejsze – łatwe w przygotowaniu.

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.
Składniki na Jogurtowca truskawkowy bez pieczenia:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 1/4 szklanki herbaty (do nasączenia biszkoptów)
Krem jogurtowy:
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie (400 g) naturalnego jogurtu greckiego
- 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie Jogurtowca truskawkowego bez pieczenia:
- Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przełożyć na durszlak, pozostawić do osuszenia.
- Galaretkę cytrynową wsypać do 2/3 szklanki gorącej wody. Dodać 2 łyżeczki żelatyny. Całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie poukładać biszkopty. Następnie skropić je herbatą.
- Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, zmiksować na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera. Do ubitej śmietanki dodawać porcjami jogurt grecki. Na końcu dodać przestudzoną galaretkę. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowany krem jogurtowy przelać do formy z biszkoptami i wyrównać. Osuszone truskawki poukładać na kremie delikatnie wciskając (jeżeli mamy bardzo duże truskawki to przekroić je na pół). Blaszkę przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut, aby krem stężał.
- Lekko tężejące galaretki truskawkowe przelać na wierzch ciasta. Przykryć folią spożywczą i ponownie włożyć do lodówki na około 2 godziny, aż galaretka całkowicie zastygnie.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Malibu Truskawkowe.

