Menu Zamknij

Curry z fasolką szparagową

Po sezonie szparagowym przychodzi pora na fasolkę szparagową. Podobnie jak szparagi, tak też fasolkę szparagową najczęściej podaję ugotowaną i okraszoną zrumienioną na maśle bułką tartą. Tak przygotowaną fasolkę serwuję zazwyczaj jako dodatek do obiadu, ale też z tego warzywa można zrobić samodzielne danie obiadowe. Przykładem tego może być curry z fasolką szparagową. Do zrobienia tego dania dobry będzie każdy rodzaj fasolki. U mnie są to żółte strąki, ale mogą być też zielone. Przepis na curry z fasolką szparagową jest prosty, a całe danie przygotujemy na jednej patelni. Wśród składników podałam dwie łyżeczki czerwonej pasty curry, ale każdy może ostrość dania dostosować do własnych upodobań smakowych i dać mniej lub więcej wspomnianej pasty curry. Jest to danie łatwe do zrobienia, ale też nadające się do odgrzania w następnym dniu. Aromatyczne curry z fasolką szparagową najlepiej smakuje podane z ryżem ugotowanym na sypko.

Curry z fasolką szparagową

Składniki na Curry z fasolką szparagową:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
Curry z fasolką szparagową

Przygotowanie Curry z fasolką szparagową:

  1. Fasolkę umyć, odkroić końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać, umyć, pokroić na cienkie półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Kolendrę umyć, drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć, następnie dodać 2 łyżeczki pasty curry. Wymieszać, podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną fasolkę, marchew i cukinię. Wymieszać i smażyć około 5 minut ciągle mieszając. Następnie na patelnię wlać mleczko kokosowe, dodać kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Zagotować. Zmniejszyć płomień, patelnię przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje). Patelnię odkryć, wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem curry z fasolką szparagową posypać posiekaną świeżą kolendrą.
  3. Polecam wypróbować przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem.
Curry z fasolką szparagową
Curry z fasolką szparagową
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *