Menu Zamknij

Filety z kurczaka w cieście cebulowym

Filet z piersi kurczaka to bardzo chude i delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego w mojej kuchni sięgam po nie bardzo często. Z takiego mięsa można zrobić między innymi kotlety panierowane jak tradycyjne schabowe. Można też mięso pokroić na mniejsze kawałki i zrobić filety z kurczaka w cieście cebulowym. Do przygotowania ciasta cebulowego należy cebule pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z jajkiem oraz mąką i niewielką ilością mleka. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, aby dokładnie oblepiło mięso (dlatego w razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub mleka). Jeżeli czas wam na to pozwoli to mięso powinno przynajmniej 15 minut poleżeć w cieście. Wówczas filety z kurczaka w cieście cebulowym będą bardziej aromatyczny, bo mięso przejdzie smakiem cebuli. Filety z kurczaka w cieście cebulowym to ciekawy pomysł na obiad lub przekąskę na imprezę. Można je podawać w towarzystwie pieczonych lub smażonych ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub ketchup. Przepis na filety z kurczaka w cieście cebulowym kierowany jest głównie do osób lubiących smak i zapach cebuli, chociaż każdy może spróbować czegoś nowego.

Filet z kurczaka w cieście cebulowym

Składniki na Filety z kurczaka w cieście cebulowym:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Filet z kurczaka w cieście cebulowym

Przygotowanie Filetów z kurczaka w cieście cebulowym:

  1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kotlety. Delikatnie rozbić tłuczkiem (niezbyt cienko). Oprószyć przyprawą do kurczaka, odstawić.
  2. Cebulę obrać, pokroić na większe kawałki. Przełożyć do blendera. Wbić jajka. Dodać obrany czosnek, mleko, sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę pszenną i ponownie zblendować. Ciasto powinno być gęste – w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej.
  3. Ciasto przelać do miski. Przełożyć filety z kurczaka. Wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kotlety z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na drobiowe kotlety w cieście ketchupowym.
Filet z kurczaka w cieście cebulowym
Filet z kurczaka w cieście cebulowym
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Kurczak pieczony na ryżu z warzywami - Danka Pichci

  2. Pingback:Shoarma z kurczaka - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *