Filet z piersi kurczaka to bardzo chude i delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego w mojej kuchni sięgam po nie bardzo często. Z takiego mięsa można zrobić między innymi kotlety panierowane jak tradycyjne schabowe. Można też mięso pokroić na mniejsze kawałki i zrobić filety z kurczaka w cieście cebulowym. Do przygotowania ciasta cebulowego należy cebule pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z jajkiem oraz mąką i niewielką ilością mleka. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, aby dokładnie oblepiło mięso (dlatego w razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub mleka). Jeżeli czas wam na to pozwoli to mięso powinno przynajmniej 15 minut poleżeć w cieście. Wówczas filety z kurczaka w cieście cebulowym będą bardziej aromatyczny, bo mięso przejdzie smakiem cebuli. Filety z kurczaka w cieście cebulowym to ciekawy pomysł na obiad lub przekąskę na imprezę. Można je podawać w towarzystwie pieczonych lub smażonych ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub ketchup. Przepis na filety z kurczaka w cieście cebulowym kierowany jest głównie do osób lubiących smak i zapach cebuli, chociaż każdy może spróbować czegoś nowego.

Składniki na Filety z kurczaka w cieście cebulowym:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2 średniej wielkości cebule
- przyprawa do kurczaka
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie Filetów z kurczaka w cieście cebulowym:
- Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kotlety. Delikatnie rozbić tłuczkiem (niezbyt cienko). Oprószyć przyprawą do kurczaka, odstawić.
- Cebulę obrać, pokroić na większe kawałki. Przełożyć do blendera. Wbić jajka. Dodać obrany czosnek, mleko, sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę pszenną i ponownie zblendować. Ciasto powinno być gęste – w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej.
- Ciasto przelać do miski. Przełożyć filety z kurczaka. Wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kotlety z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na drobiowe kotlety w cieście ketchupowym.


Pingback:Kurczak pieczony na ryżu z warzywami - Danka Pichci
Pingback:Shoarma z kurczaka - Danka Pichci