Wśród wielu przepisów na sałatki, jedną z bardziej znanych i lubianych jest sałatka hawajska z kurczakiem. Robiłam ją też już kilkukrotnie i miałam zrobić po raz kolejny, ale tym razem zamieniłam mięso z kurczaka na paluszki krabowe. Powstała sałatka hawajska z surimi. Różni się ona trochę od tej z kurczakiem, ale też jest smaczna. Moja sałatka hawajska z surimi nie ma w swoim składzie ryżu, który zastąpiłam startym żółtym serem. Paluszki surimi, podobnie jak makaron z zupek chińskich, mają tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Surimi to paluszki, które nie mają wiele wspólnego z krabami, ponieważ jest to głównie białe mięso z ryb doprawione odpowiednim aromatem. Dlatego warto szukać paluszków z większą zawartością tego mięsa. Oczywiście, jeżeli korzystacie z surimi mrożonych to wcześniej należy je rozmrozić. Sałatka hawajska z surimi to kilka prostych składników oraz sos majonezowo-jogurtowy, które tworzą ciekawą kompozycję smakową. Słodka kukurydza i ananas sprawiają, że sałatka hawajska z surimi jest łagodna w smaku.

Składniki na Sałatkę hawajską z surimi:
- 100 g paluszków krabowych surimi
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 jajko
- 2 nieduże ogórki konserwowe
- 1 puszka ananasa (120 g po odsączeniu)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 50 g żółtego sera
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

Przygotowanie Sałatki hawajskiej z surimi:
- Jajko włożyć do rondelka, wlać wodę, wsypać 1/2 łyżeczki soli, rondelek wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, odlać ciepłą wodę, jajko postukać, zalać zimną wodą. Lekko przestudzone jajko obrać z łupinek. Zimne jajko pokroić w kostkę, przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
- Paluszki krabowe obrać z folii, pokroić w paski lub kostkę. Dodać do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski z jajkiem. Ogórki wyjąć z zalewy, dokładnie odsączyć, pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski. Kukurydzę dokładnie odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski z sałatką. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pozostałymi składnikami sałatki.
- Do oddzielnej, niedużej miski przełożyć 3 łyżki majonezu, łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos przełożyć do miski z sałatką. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać. Miskę z sałatką przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę ziemniaczaną z kiszonymi ogórkami.

