Menu Zamknij

Kawowy Bananowiec

Ciasto Kawowy Bananowiec to pachnący kawą deser składający się z kilku warstw. Spód to kawowy biszkopt, który można nasączyć aromatycznym espresso (ja tę czynność pominęłam, ponieważ ciasto po upieczeniu jest wilgotne i dosyć zwarte). Kolejna warstwa to banany przekrojone wzdłuż na pół i ułożone na biszkopcie, które są przykryte kremem śmietanowo-serowym z dodatkiem kawy. Wierzch ciasta posypany jest startą gorzką czekoladą, ale można ją zastąpić kakao. Ciasto Kawowy Bananowiec ma dwie warstwy kremu: jedna to serowo-śmietanowy z dodatkiem rozpuszczonej kawy, a druga warstwa to ubita śmietana z śmietan-fitem. Ja do kremu dodałam serek mascarpone, ale można go zastąpić serem ricotta. Ciasto Kawowy Bananowiec to smaczny, delikatny deser, który sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, ale też na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych. Słodkie banany, kakaowy biszkopt, puszysty krem kawowy i gorzka czekolada to smaki, które łączy w sobie ciasto Kawowy Bananowiec.

Kawowy bananowiec

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

Składniki na Kawowego Bananowca:

  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaski łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 bananów
  • sok z 1/2 cytryny

Krem kawowy:

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Warstwa śmietanowa:

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • gorzka tarta czekolada lub kakao na wierzch
Kawowy bananowiec

Przygotowanie Kawowego bananowca:

  1. Masło pokroić, przełożyć do rondelka, dodać miód i kakao. Garnek wstawić na gaz, podgrzewać do rozpuszczenia się masła i uzyskania gładkiej konsystencji mieszanki. Garnek zdjąć z ognia. Wlać mleko. Wbić jajka. Dokładnie rozmieszać rózgą lub widelcem.
  2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do miski. Dodać cukier. Wlać masę z rondelka. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem i przelać przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 15-20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  3. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny i ułożyć ciasno na biszkopcie.
  4. Przygotowanie kremu kawowego. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 2-3 łyżek). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzona śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce serka mascarpone. Rozpuszczoną kawę przelać do żelatyny. Wymieszać i wlać do ubitej śmietanki. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto z bananami, wyrównać.
  5. Przygotowanie warstwy śmietanowej. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę przełożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć startą, gorzką czekoladą lub kawą.
  6. Polecam wypróbować przepis na kakaowy biszkopt z malinami.
Kawowy bananowiec
Kawowy bananowiec
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *