Ogólnie przyjęło się, że grzyby spożywamy głownie ze względu na ich walory smakowe, ponieważ uważa się, że nie mają one żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem w tej regule są boczniaki, które są źródłem białka, wielu witamin, minerałów, zawierają również spore ilości błonnika i innych przeciwutleniaczy. Są to grzyby o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu oraz śladowych ilościach cukru. Znajduje się w nich żelazo, kwas foliowy, potas i fosfor. Boczniaki, chociaż są mało popularne to mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić, gotować, zapiekać. Bardzo popularne są flaczki z boczniaków lub boczniaki w panierce a’la schabowe, a ja zrobiłam boczniaki w cieście naleśnikowym. Do ciasta naleśnikowego dodałam curry i słodką paprykę w proszku oraz wędzoną, ale przyprawy mogą być inne lub tradycyjnie sól i pieprz. Robiąc boczniaki w cieście naleśnikowym musimy zwrócić uwagę, aby ciasto było dość gęste (gęściejsze, jak na naleśniki), jeżeli będzie za rzadkie to spłynie nam z grzybów. Boczniaków nie należy moczyć długo w wodzie, tylko szybko opłukać i osuszyć, aby nie nasiąknęły wodą. Boczniaki w cieście naleśnikowym można podawać jako dodatek do obiadów, dobre będą w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Przepis na boczniaki w cieście naleśnikowym jest prosty, a ich przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu.
Składniki na Boczniaki w cieście naleśnikowym:
- około 200 g boczniaków
Ciasto naleśnikowe:
- 1 małe jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Boczniaków w cieście naleśnikowym:
- Jajko wbić do niedużej miseczki, dodać mąkę, mleko, przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było za rzadkie to dosypać trochę mąki pszennej.
- Boczniaki oczyścić, przyciąć ogonki w taki sposób, aby pozostały płaskie kapelusze. Następnie grzyby moczyć w cieście naleśnikowym. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju rzepakowego i smażyć namoczone w cieście naleśnikowym kapelusze grzybów z obu stron na złoty kolor z każdej strony po 2-3 minuty. Usmażone grzyby wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na pieczarki w serowym cieście.