Menu Zamknij

Boczniaki w cieście naleśnikowym

Ogólnie przyjęło się, że grzyby spożywamy głownie ze względu na ich walory smakowe, ponieważ uważa się, że nie mają one żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem w tej regule są boczniaki, które są źródłem białka, wielu witamin, minerałów, zawierają również spore ilości błonnika i innych przeciwutleniaczy. Są to grzyby o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu oraz śladowych ilościach cukru. Znajduje się w nich żelazo, kwas foliowy, potas i fosfor. Boczniaki, chociaż są mało popularne to mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić, gotować, zapiekać. Bardzo popularne są flaczki z boczniaków lub boczniaki w panierce a’la schabowe, a ja zrobiłam boczniaki w cieście naleśnikowym. Do ciasta naleśnikowego dodałam curry i słodką paprykę w proszku oraz wędzoną, ale przyprawy mogą być inne lub tradycyjnie sól i pieprz. Robiąc boczniaki w cieście naleśnikowym musimy zwrócić uwagę, aby ciasto było dość gęste (gęściejsze, jak na naleśniki), jeżeli będzie za rzadkie to spłynie nam z grzybów. Boczniaków nie należy moczyć długo w wodzie, tylko szybko opłukać i osuszyć, aby nie nasiąknęły wodą. Boczniaki w cieście naleśnikowym można podawać jako dodatek do obiadów, dobre będą w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Przepis na boczniaki w cieście naleśnikowym jest prosty, a ich przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu.

Boczniaki w cieście naleśnikowym

Składniki na Boczniaki w cieście naleśnikowym:

  • około 200 g boczniaków

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 małe jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia
Boczniaki w cieście naleśnikowym

Przygotowanie Boczniaków w cieście naleśnikowym:

  1. Jajko wbić do niedużej miseczki, dodać mąkę, mleko, przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było za rzadkie to dosypać trochę mąki pszennej.
  2. Boczniaki oczyścić, przyciąć ogonki w taki sposób, aby pozostały płaskie kapelusze. Następnie grzyby moczyć w cieście naleśnikowym. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju rzepakowego i smażyć namoczone w cieście naleśnikowym kapelusze grzybów z obu stron na złoty kolor z każdej strony po 2-3 minuty. Usmażone grzyby wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  3. Polecam wypróbować przepis na pieczarki w serowym cieście.
Boczniaki w cieście naleśnikowym
Boczniaki w cieście naleśnikowym
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *