Menu Zamknij

Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym

Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym to pomysł na smaczne danie z wykorzystaniem filetu z piersi kurczaka. Jest ono proste w przygotowaniu, a kotlety takie smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wystarczy tylko pokroić filety z kurczaka na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem ketchupu, majonezu i musztardy. Robiąc drobiowe kotlety w cieście ketchupowym ważne jest, aby ciasto było gęste, bo w przeciwnym razie spłynie nam ono z mięsa. Dlatego w razie potrzeby należy dodać więcej lub mniej mąki pszennej niż w przepisie. Pokrojone mięso możemy doprawić dowolnie, może to być gotowa przyprawa do kurczaka lub tak, jak u mnie – tradycyjnie sól, pieprz i papryka w proszku. Podobnie jest z ciastem, ja dodałam pikantny ketchup i ostrą musztardę, ale dobry też będzie łagodny ketchup i musztarda. Zależy to od naszych upodobań smakowych. Tak przygotowane drobiowe kotlety w cieście ketchupowym są miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Będą świetnie smakowały w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub frytek i surówki. W takim zestawie możemy je podać jako danie obiadowe. Natomiast jeżeli mięso pokroimy na mniejsze kawałki to drobiowe kotlety w cieście ketchupowym mogą stanowić smaczną przekąskę imprezową.

Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym

Składniki na Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • słodka, ostra papryka w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym

Przygotowanie Drobiowych kotletów w cieście ketchupowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć białe błonki. Pokroić na nieduże, niezbyt grube kotlety. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić na 15 minut.
  2. Do miski wbić jajko, dodać mleko, majonez, ketchup, musztardę, mąkę pszenną, około 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera na jednolite ciasto (ciasto powinno być dosyć gęste, w razie potrzeby można dosypać mąki pszennej).
  3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć doprawione kawałki kurczaka. Wymieszać, aby mięso pokryło się z każdej strony ciastem. Miskę przykryć i wstawić na 5 minut do lodówki (można tę czynność pominąć).
  4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i obtoczone ciastem kawałki kurczaka smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na filety z kurczaka po Bałkańsku.
Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *