Menu Zamknij

Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym

Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym to pomysł na smaczne danie z wykorzystaniem filetu z piersi kurczaka. Jest ono proste w przygotowaniu, a kotlety takie smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wystarczy tylko pokroić filety z kurczaka na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem ketchupu, majonezu i musztardy. Robiąc drobiowe kotlety w cieście ketchupowym ważne jest, aby ciasto było gęste, bo w przeciwnym razie spłynie nam ono z mięsa. Dlatego w razie potrzeby należy dodać więcej lub mniej mąki pszennej niż w przepisie. Pokrojone mięso możemy doprawić dowolnie, może to być gotowa przyprawa do kurczaka lub tak, jak u mnie – tradycyjnie sól, pieprz i papryka w proszku. Podobnie jest z ciastem, ja dodałam pikantny ketchup i ostrą musztardę, ale dobry też będzie łagodny ketchup i musztarda. Zależy to od naszych upodobań smakowych. Tak przygotowane drobiowe kotlety w cieście ketchupowym są miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Będą świetnie smakowały w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub frytek i surówki. W takim zestawie możemy je podać jako danie obiadowe. Natomiast jeżeli mięso pokroimy na mniejsze kawałki to drobiowe kotlety w cieście ketchupowym mogą stanowić smaczną przekąskę imprezową.

Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym

Składniki na Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • słodka, ostra papryka w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym

Przygotowanie Drobiowych kotletów w cieście ketchupowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć białe błonki. Pokroić na nieduże, niezbyt grube kotlety. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić na 15 minut.
  2. Do miski wbić jajko, dodać mleko, majonez, ketchup, musztardę, mąkę pszenną, około 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera na jednolite ciasto (ciasto powinno być dosyć gęste, w razie potrzeby można dosypać mąki pszennej).
  3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć doprawione kawałki kurczaka. Wymieszać, aby mięso pokryło się z każdej strony ciastem. Miskę przykryć i wstawić na 5 minut do lodówki (można tę czynność pominąć).
  4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i obtoczone ciastem kawałki kurczaka smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na filety z kurczaka po Bałkańsku.
Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Filety z kurczaka w cieście cebulowym - Danka Pichci

  2. Woda

    Bardzo dobre. Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często wpadał, żeby przejrzeć nowe posty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *