Menu Zamknij

Surówka do grilla

Surówka do grilla na bazie mixu sałat, którą przygotujemy w ciągu 15 minut to idealny dodatek do dań pieczonych na ruszcie. W okresie letnim, kiedy jest ładna, słoneczna pogoda dużo czasu, a szczególnie w weekendy, spędzamy na świeżym powietrzu. Wówczas bardzo często serwujemy dania z grilla, a surówka do grilla ze świeżych warzyw sprawi się, że grillowanie kiełbaski czy karkówka będą smakować lepiej. Takie surówki możemy komponować z dowolnych warzyw. Jednak podstawą wielu z nich są liście sałaty. W moim przypadku surówka do grilla przygotowana została z mixu sałat, ale może to być też jeden gatunek sałaty, na przykład lodowa, roszponka, itp. W lodówce zawsze znajdę jakieś warzywa na zrobienie surówki, dzisiaj był to ogórek gruntowy, czerwona cebula, kawałek papryki, kilka rzodkiewek, koperek i groszek konserwowy (można go pominąć lub zastąpić kukurydzą konserwową). Taka surówka do grilla będzie również dobra do drugiego dania obiadowego.

Surówka do grilla

Składniki na Surówkę do grilla:

  • 1 opakowanie (100 g) mixu sałat
  • 1 nieduży ogórek gruntowy
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 3-4 rzodkiewki
  • 3 łyżki konserwowego groszku zielonego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 czerwonej papryki

Sos:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sól, pieprz
Surówka do grilla

Przygotowanie Surówki do grilla:

  1. Sałatę przełożyć do miski. Ogórka umyć (można obrać, ja nie obierałam), pokroić w półplasterki. Dodać do miski z sałatą. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki. Dodać do miski. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do miski z sałatą. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do pozostałych składników. Koperek umyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Kolejno dodać odsączony z zalewy groszek.
  2. Składniki sosu (tj. jogurt naturalny, śmietanę) przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
  3. Sos przełożyć do miski ze składnikami na sałatkę. Delikatnie wymieszać przed podaniem.
  4. Polecam wypróbować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem i kukurydzą.
Surówka do grilla
Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *