Menu Zamknij

Truskawkowa Góra Lodowa

Ciasto Truskawkowa Góra Lodowa to letnia wersja tradycyjnej Góry Lodowej. Jest to deser składający się z kilku warstw maślanych herbatników przełożonych kremem budyniowym. Jedną warstwę stanowi mus truskawkowy z galaretką o tym samym smaku, natomiast na wierzchu ciasta ułożone są przekrojone na pół okrągłe biszkopty, które przypominają wierzchołki góry, stąd nazwa ciasta. Dodatkowo w cieście między biszkoptami ułożyłam przekrojone truskawki, w związku z tym nosi ono nazwę Truskawkowa Góra Lodowa. Ciasto Truskawkowa Góra Lodowa ładnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Poprzez dodanie truskawek nie jest ono zbyt słodkie. Wierzch ciasta stanowi polewa zrobiona z mleka w proszku, ale można ją też zastąpić rozpuszczoną w śmietanie białą czekoladą. Truskawkowa Góra Lodowa to ciasto bez pieczenia, dlatego najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze stężeją, a herbatniki zmiękną, wówczas nie będzie problemu z jego pokrojeniem.

Truskawkowa Góra Lodowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.

Składniki na Truskawkową Górę Lodową:

  • około 420 g maślanych herbatników
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • około 300 g świeżych truskawek na wierzch

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×38 g)
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka (200 g) masła

Warstwa truskawkowa:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 600 g truskawek
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności, od kwasowości truskawek)

Polewa:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku (180 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
Truskawkowa Góra Lodowa

Przygotowanie Truskawkowej Góry Lodowej:

  1. Przygotowanie kremu budyniowego. Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Pozostałe mleko przelać do większego kubka, dodać mąkę pszenną, proszki budyniowe, dwa żółtka. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę budyniową wlewać powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotować około 2 minut, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć, pozostawić do wystudzenia.
  2. Przygotowanie warstwy owocowej. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Z truskawek usunąć szypułki, opłukać, przełożyć do blendera, dodać cukier i zmiksować. Mus truskawkowy przełożyć do galaretki. Wymieszać. Pozostawić do stężenia (ale nie całkowitego).
  3. Miękkie masło przełożyć do miski. Zmiksować na jasny puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, miksować na niskich obrotach do wyczerpania masy budyniowej.
  4. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Następnie ułożyć warstwę herbatników. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Następnie wyłożyć tężejącą galaretkę z musem truskawkowym. Przykryć następną warstwą herbatników. Ciasto można przykryć folią spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Wyłożyć pozostały krem budyniowy, wyrównać. Biszkopty przekroić na pół i miejscem przekrojenia układać na wierzchu ciasta lekko wciskając w krem.
  5. Przygotowanie polewy. Kostkę masła włożyć do kubka, dodać cukier, wlać wodę. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Kubek zdjąć z ognia. Powoli dodawać mleko w proszku intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Odłożyć 1/3 masy do miseczki. Dodać łyżkę kakao. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
  6. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, pozostawić na durszlaku do wysuszenia, przekroić na pół, poukładać między biszkoptami. Wierzch ciasta polać białą polewą robiąc esy floresy, a następnie polać ciemną polewą z kakao. Ciasto Truskawkowa Góra Lodowa przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  7. Polecam wypróbować przepis na Napoleonkę Truskawkową bez pieczenia.
Truskawkowa Góra Lodowa
Truskawkowa Góra Lodowa
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *