Menu Zamknij

Filety z kurczaka po Bałkańsku

Filety z piersi kurczaka to chude i miękkie mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego wykorzystuję je dość często do przygotowania różnego rodzaju dań. Są to potrawy zarówno na obiad, jak i na kolację. Dzisiaj na obiad zrobiłam filety z kurczaka po Bałkańsku. Są to kieszonki drobiowe faszerowane serem feta, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Suszone pomidory są bardzo wyraziste w smaku i świetnie komponują się z serem feta. Do farszu możemy też dodać pół łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki, która wzbogaci smak całego dania. Doprawiając nadzienie do kieszonek, nie należy dodawać zbyt dużo soli ze względu na to, że ser feta jest słony. Filety z kurczaka po Bałkańsku są soczyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Tak przygotowane aromatyczne filety z kurczaka po Bałkańsku podane w towarzystwie kaszy lub ryżu mogą być idealnym pomysłem na letni obiad. Dobre też będą z młodymi, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. W zależności, co kto lubi i na co ma ochotę.

Filety z kurczaka po Bałkańsku

Składniki na Filety z kurczaka po Bałkańsku:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 80 g żółtego sera typu gouda (może być mozzarella)
  • 2 garście natki pietruszki
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Filety z kurczaka po Bałkańsku

Przygotowanie Filetów z kurczaka po Bałkańsku:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, przekroić na pół na dwa mniejsze filety. Każdy filet naciąć poprzek tworząc kieszeń. Filety doprawić z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz papryką.
  2. Ser feta pokruszyć do miseczki. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w paski. Dodać do miseczki z serem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Żółty ser zetrzeć do miseczki na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnić kieszonki z filetów. Można spiąć wykałaczkami.
  4. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z pomidorów. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut. W międzyczasie mięso przewrócić na drugą stronę.
  5. Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na młodej kapuście.
Filety z kurczaka po Bałkańsku
Filety z kurczaka po Bałkańsku
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *