Menu Zamknij

Kostka truskawkowa

Kostka truskawkowa, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Kostka truskawkowa składa się ze spodu w postaci herbatników, musu truskawkowego na bazie galaretki oraz warstwy śmietanowej z mascarpone. Wierzch ciasta przyozdobiłam startą, gorzką czekoladą z wiórkami kokosowymi oraz kawałkami truskawek. Jak można się domyślić, ciasto jest mocno owocowe, a zarazem orzeźwiające. Tak więc Kostka truskawkowa to idealny deser na upały. Warto dodać, że to ciasto możecie przyrządzić z innymi owocami, na przykład borówkami czy malinami i wtedy analogicznie zmienić smak galaretki do wybranych owoców. Kostka truskawkowa to ciasto, które wymyśliłam dość spontanicznie, ale przyznam że bardzo mi zasmakowało, więc Wam też polecam spróbować.

Kostka truskawkowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.

Składniki na Kostkę truskawkową:

  • około 120 g herbatników maślanych

Mus truskawkowy:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 600 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki gorącej wody

Warstwa śmietanowa:

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone lub ricotta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 400 g truskawek

Do dekoracji:

  • starta gorzka czekolada
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Kostka truskawkowa

Przygotowanie Kostki truskawkowej:

  1. Przygotowanie musu truskawkowego. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Z truskawek usunąć szypułki, opłukać. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki cukru i zmiksować. Zmiksowane truskawki przełożyć do galaretki, wymieszać, odstawić do stężenia, ale nie całkowitego.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć tężejący mus truskawkowy, wyrównać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Przygotowanie warstwy śmietanowej. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, zostawić chwilę na durszlaku w celu odsączenia z wody. Osuszone truskawki pokroić w kostkę (pozostawić kilka do dekoracji).
  4. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać 2 łyżki cukru pudru, zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka ricotta. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować. Odłożyć mikser. Dodać pokrojone truskawki. Wymieszać delikatnie szpatułką i masę przełożyć na ciasto z musem truskawkowym. Wyrównać.
  5. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  6. Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
  7. Polecam wypróbować przepis na truskawkowe tiramisu.
Kostka truskawkowa
Kostka truskawkowa
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *