Kostka truskawkowa, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Kostka truskawkowa składa się ze spodu w postaci herbatników, musu truskawkowego na bazie galaretki oraz warstwy śmietanowej z mascarpone. Wierzch ciasta przyozdobiłam startą, gorzką czekoladą z wiórkami kokosowymi oraz kawałkami truskawek. Jak można się domyślić, ciasto jest mocno owocowe, a zarazem orzeźwiające. Tak więc Kostka truskawkowa to idealny deser na upały. Warto dodać, że to ciasto możecie przyrządzić z innymi owocami, na przykład borówkami czy malinami i wtedy analogicznie zmienić smak galaretki do wybranych owoców. Kostka truskawkowa to ciasto, które wymyśliłam dość spontanicznie, ale przyznam że bardzo mi zasmakowało, więc Wam też polecam spróbować.
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki na Kostkę truskawkową:
- około 120 g herbatników maślanych
Mus truskawkowy:
- 3 galaretki truskawkowe
- 600 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki gorącej wody
Warstwa śmietanowa:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone lub ricotta
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 g truskawek
Do dekoracji:
- starta gorzka czekolada
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie Kostki truskawkowej:
- Przygotowanie musu truskawkowego. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Z truskawek usunąć szypułki, opłukać. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki cukru i zmiksować. Zmiksowane truskawki przełożyć do galaretki, wymieszać, odstawić do stężenia, ale nie całkowitego.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć tężejący mus truskawkowy, wyrównać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przygotowanie warstwy śmietanowej. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, zostawić chwilę na durszlaku w celu odsączenia z wody. Osuszone truskawki pokroić w kostkę (pozostawić kilka do dekoracji).
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać 2 łyżki cukru pudru, zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka ricotta. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować. Odłożyć mikser. Dodać pokrojone truskawki. Wymieszać delikatnie szpatułką i masę przełożyć na ciasto z musem truskawkowym. Wyrównać.
- Wierzch ciasta udekorować pozostałymi truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
- Polecam wypróbować przepis na truskawkowe tiramisu.