Menu Zamknij

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu to tradycyjny deser włoski składający się z biszkoptów nasączonych w kawie oraz kremu z serka mascarpone i żółtek. Moje tiramisu odbiega od tego tradycyjnego, ponieważ do jego zrobienia użyłam musu truskawkowego, w którym maczałam biszkopty, a do przygotowania kremu wykorzystałam śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Deser ten jest delikatny, lekko orzeźwiający, w sam raz na letnie dni i sezon truskawkowy! 🙂

 Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 120 g biszkoptów podłużnych
  • 400 g śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru


Przygotowanie:
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć. Około 200 g truskawek przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę cukru pudru i zblendować na gładki mus. Dodać alkohol i wymieszać.
2. W przygotowanym musie maczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu.
3. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników.
4. Krem podzielić na 2 części i jedną posmarować ułożone biszkopty. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych musem biszkoptów. Posmarować resztą kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pozostałymi truskawkami. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Opublikowany wCiasta i desery

22 Komentarze

  1. Anonimowy

    I zastanawiam sie czy jak zrobie to ciacho w sobote to czy w niedziele bedzie dobre, czy lepiej zrobic je w ten sam dzien co sie bedzie jadlo 🙂

  2. Anonimowy

    Ciasto wyszło przepyszne 🙂 dziękuję za ten przepis , zapisuję i na pewno jeszcze kiedys skorzystam. Polecam, swietnie sprawdza sie jako taki delikatny torcik na każdą okazję 🙂

  3. Pingback:Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką - Danka Pichci

  4. Pingback:Kostka truskawkowa - Danka Pichci

  5. Pingback:Deser Truskawkowe Tiramisu - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *