- 500 g truskawek
- 120 g biszkoptów podłużnych
- 400 g śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 2 łyżki likieru
Przygotowanie:
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć. Około 200 g truskawek przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę cukru pudru i zblendować na gładki mus. Dodać alkohol i wymieszać.
2. W przygotowanym musie maczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu.
3. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników.
4. Krem podzielić na 2 części i jedną posmarować ułożone biszkopty. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych musem biszkoptów. Posmarować resztą kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pozostałymi truskawkami. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
likieru ale jakiego???
ja uzylam pomaranczowego
Bez jajek?
Jakiej wielkości naczynie?
16×24 🙂
tak, moja wersja jest bez jajek 🙂
Pyszne i proste 🙂
Fajny masz ten blog. Często go odwiedzam. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam i tak 3maj
Jaka wielkosc tego naczynia ? 🙂
16-24
A czy zamiast takiego szklanego naczynia mozna uzyc zwykla blaszke ? Wylozona papierem do pieczenia ? 🙂
I zastanawiam sie czy jak zrobie to ciacho w sobote to czy w niedziele bedzie dobre, czy lepiej zrobic je w ten sam dzien co sie bedzie jadlo 🙂
Ciasto wyszło przepyszne 🙂 dziękuję za ten przepis , zapisuję i na pewno jeszcze kiedys skorzystam. Polecam, swietnie sprawdza sie jako taki delikatny torcik na każdą okazję 🙂
A czy zamiast alkoholu mozna dac cos innego ?
mozna pominac
Mi niestety po paru godzinach chlodzenia w lodówce zrobila sie zupa truskawkowa.
pyszne 😉
Bardzo bardzo pyszny !! 🙂
Dziękuję za przepis
Po prostu pychotka ������Dziękuję za przepis ��Polecam każdemu. Pozdrawiam serdecznie ��
Pingback:Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką - Danka Pichci
Pingback:Kostka truskawkowa - Danka Pichci
Pingback:Deser Truskawkowe Tiramisu - Danka Pichci