Dzisiaj jako dodatek do obiadu przygotowałam prostą surówkę z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka. Dla podkreślenia smaku dodałam świeży koperek i szczypiorek. Sos zrobiłam na bazie śmietany z przyprawami. Surówka ta może być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale także świetnie sprawdzi się na imprezie grillowej. Pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych. Polecam! 🙂
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 ogórek zielony
- pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% (lub jogurtu)
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski.
2. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, dodać do kapusty.
3. Koperek i szczypiorek umyć, posiekać, przełożyć do miski.
4. Śmietanę wymieszać z octem, cukrem, doprawić solą i pieprzem. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.