Menu Zamknij

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką to idealny deser do popołudniowej kawy w letni dzień. Sprawdzi się również na inne okazje, na przykład przyjęcia imieninowe czy urodzinowe. Jest ono bardzo proste do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Zamiast truskawek ten deser można też przygotować z innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami, borówkami czy jagodami i w każdym wydaniu będzie smaczny. Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką składa się z trzech warstw: pierwsza to ciasto kruche, druga to pianka z białek i budyniu, na której ułożone są owoce, a całość jest przykryta kruszonką zrobioną z tego samego ciasta, co spód. Jak z tego wynika, przepis na ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką nie jest skomplikowany. To ciasto jest lekko orzeźwiające, nie za słodkie i po prostu pyszne! Warto wypróbować ten przepis.

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Składniki na blachę o wymiarach 22×28 cm.

Składniki na Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką:

Ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki (350 g) mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka (białka pozostawić do budyniowej pianki)
  • 4 łyżki (60 g) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 4 białka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2×40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
  • cukier puder do posypania
Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Przygotowanie Ciasta kruchego z truskawkami i budyniową pianką:

  1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, pozostawić na sitku do przesuszenia.
  2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stolnicę. Dodać cukier, pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do powstania kruszonki. Następnie zrobić dołek, dodać żółtka. Ponownie wymieszać nożem, następnie dłońmi wyrobić szybko gładkie ciasto. Zrobić wałek. Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Obie części ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
  3. Po 20 minutach większą część wyjąć z lodówki (małą część pozostawić jeszcze w lodówce). Blachę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy i włożyć razem z papierem do wysmarowanej blachy. Wykleić boki do połowy wysokości. Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  4. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypywać powoli cukier i cukier wanilinowy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując, aby się dobrze rozpuścił. Na końcu wlać olej rzepakowy. Zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Wyrównać.
  5. Truskawki przekroić na pół, dodać mąkę ziemniaczaną lub bułkę tartą. Delikatnie wymieszać i poukładać na piance budyniowej częścią przekrojoną do góry.
  6. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na truskawki.
  7. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  9. Polecam wypróbować przepis na truskawkowe tiramisu.
Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *