Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie jednogarnkowe idealne na rodzinny obiad. Przygotowanie takiego obiadu jest proste, a smak wyjątkowy. Mamy tu zarazem danie główne, czyli ziemniak, pieczone mięso oraz dodatek w postaci duszonej kapusty. W moim przypadku kurczak pieczony na młodej kapuście to części całej tuszki drobiowej, czyli udka, pałki i piersi. Wszystkie kawałki mięsa są ze skórą, ale można też w ten sam sposób przygotować filety z kurczaka. Młoda kapusta jest miękka i wyrazista w smaku, a mięso delikatne i soczyste. Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie zawierające w swoim składzie ziemniaki (u mnie młode, ale mogą to też być tzw. stare). Jednak, aby mieć pewność, że będą one miękkie po upieczeniu należy pokroić je na mniejsze kawałki lub w plasterki. To danie można również zrobić bez tego składnika, a ziemniaki upiec w oddzielnym naczyniu i kurczaka pieczonego na kapuście podawać razem z pieczonymi ziemniakami. Kurczak pieczony na młodej kapuście to idealne danie dla całej rodziny!

Składniki na Kurczaka pieczonego na młodej kapuście:
- około 1 kg młodych ziemniaków
- 900 g mięsa z kurczaka
- 1 główka młodej kapusty (800 g)
- 200 g boczku wędzonego
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 ml ciepłej wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego

Przygotowanie Kurczaka pieczonego na młodej kapuście:
- Boczek pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę (niezbyt drobno).
- Mięso z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze porcje (w moim przypadku są to udka, piersi i podudzia). Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić na 30 minut.
- Pokrojony boczek przełożyć na patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do wytopienia się tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Patelnię zdjąć z ognia.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć ziemniaki. Dodać połowę podsmażonego boczku z cebulą, około 1/4 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu. Wymieszać.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, poszatkować pozostawiając głąb. Do kapusty dodać około 1/2 łyżeczki soli. Ręką podusić, aby kapusta zmniejszyła swoją objętość. Do kapusty dodać ziele angielskie, liście laurowe, pozostały boczek. Kapustę przełożyć na ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
- Patelnię ponownie wstawić na gaz, wlać łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć na wierzch kapusty. Na patelnię wlać wodę lub bulion, dodać śmietankę, odrobinę soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem zalać kurczaka.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 15 minut, aby mięso się przyrumieniło.
- Polecam wypróbować przepis na klopsiki pieczone na ryżu.


Pingback:Filety z kurczaka po Bałkańsku - Danka Pichci