Menu Zamknij

Kurczak pieczony na młodej kapuście

Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie jednogarnkowe idealne na rodzinny obiad. Przygotowanie takiego obiadu jest proste, a smak wyjątkowy. Mamy tu zarazem danie główne, czyli ziemniak, pieczone mięso oraz dodatek w postaci duszonej kapusty. W moim przypadku kurczak pieczony na młodej kapuście to części całej tuszki drobiowej, czyli udka, pałki i piersi. Wszystkie kawałki mięsa są ze skórą, ale można też w ten sam sposób przygotować filety z kurczaka. Młoda kapusta jest miękka i wyrazista w smaku, a mięso delikatne i soczyste. Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie zawierające w swoim składzie ziemniaki (u mnie młode, ale mogą to też być tzw. stare). Jednak, aby mieć pewność, że będą one miękkie po upieczeniu należy pokroić je na mniejsze kawałki lub w plasterki. To danie można również zrobić bez tego składnika, a ziemniaki upiec w oddzielnym naczyniu i kurczaka pieczonego na kapuście podawać razem z pieczonymi ziemniakami. Kurczak pieczony na młodej kapuście to idealne danie dla całej rodziny!

Kurczak pieczony na młodej kapuście

Składniki na Kurczaka pieczonego na młodej kapuście:

  • około 1 kg młodych ziemniaków
  • 900 g mięsa z kurczaka
  • 1 główka młodej kapusty (800 g)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 ml ciepłej wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego
Kurczak pieczony na młodej kapuście

Przygotowanie Kurczaka pieczonego na młodej kapuście:

  1. Boczek pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę (niezbyt drobno).
  3. Mięso z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze porcje (w moim przypadku są to udka, piersi i podudzia). Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić na 30 minut.
  4. Pokrojony boczek przełożyć na patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do wytopienia się tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Patelnię zdjąć z ognia.
  5. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć ziemniaki. Dodać połowę podsmażonego boczku z cebulą, około 1/4 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu. Wymieszać.
  6. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, poszatkować pozostawiając głąb. Do kapusty dodać około 1/2 łyżeczki soli. Ręką podusić, aby kapusta zmniejszyła swoją objętość. Do kapusty dodać ziele angielskie, liście laurowe, pozostały boczek. Kapustę przełożyć na ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
  7. Patelnię ponownie wstawić na gaz, wlać łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć na wierzch kapusty. Na patelnię wlać wodę lub bulion, dodać śmietankę, odrobinę soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem zalać kurczaka.
  8. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 15 minut, aby mięso się przyrumieniło.
  9. Polecam wypróbować przepis na klopsiki pieczone na ryżu.
Kurczak pieczony na młodej kapuście
Kurczak pieczony na młodej kapuście
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Filety z kurczaka po Bałkańsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *