Naleśniki z młodą kapustą i marchewką to dobry pomysł na smaczny, letni obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj naleśniki przygotowuję na słodko z dżemem lub twarogiem, ale coraz częściej podaję je z farszem warzywnym, na przykład ze szpinakiem lub porem. Dzisiaj zrobiłam naleśniki z młodą kapustą i marchewką. Do farszu dodałam też kawałek pora – białą część, natomiast żółty ser jest elementem łączącym wszystkie składniki farszu. Naleśniki z młodą kapustą i marchewką to danie trochę pracochłonne, dlatego farsz można przygotować sobie dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć naleśniki, zawinąć z farszem i ponownie podsmażyć. Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, nie wymaga ona długiego gotowania, dlatego warto z niej korzystać, póki trwa na nią sezon. Farsz z młodej kapusty i marchewki idealnie pasuje do delikatnych, wytrawnych naleśników.

Składniki na Naleśniki z młodą kapustą i marchewką:
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 biała cebula
- kawałek pora (biała część – około 10 cm)
- 50 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Naleśników z młodą kapustą i marchewką:
- Jajka wbić do garnka, dodać szczyptę soli, wlać mleko, wsypać mąkę pszenną. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto pozostawić na 15 minut.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, całość przelać na durszlak. Pozostawić do odsączenia wody.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. W następnej kolejności na patelnię przełożyć pora i startą marchew. Dodać 2 łyżki masła. Wymieszać. Podsmażyć około 2-3 minut. Na patelnię przełożyć odsączoną kapustę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć, około minuty. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać starty żółty ser. Wymieszać, aby ser się roztopił. Farsz zostawić do przestudzenia.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Na brzeg każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zawijać jak krokiety (tzn. brzegi złożyć do środka i zwinąć w rulon).
- Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażyć na patelni kładąc miejscem sklejenia na spód.
- Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem i kiełbasą.
