Menu Zamknij

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i kukurydzą

W okresie wiosenno-letnim, kiedy biała kapusta jest młoda, miękka i soczysta, wówczas przygotowuję surówki głównie z jej udziałem. Natomiast w okresie jesienno-zimowym sięgam po kapustę pekińską. Dzisiaj przygotowałam surówkę z samych zielonych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych.

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
2. W miseczce wymieszać składniki sosu, dodać do surówki. Całość wymieszać, posypać posiekanym koperkiem.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja, Surówki

1 Komentarz

  1. Pingback:Surówka do grilla - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *