W okresie wiosenno-letnim, kiedy biała kapusta jest młoda, miękka i soczysta, wówczas przygotowuję surówki głównie z jej udziałem. Natomiast w okresie jesienno-zimowym sięgam po kapustę pekińską. Dzisiaj przygotowałam surówkę z samych zielonych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych.
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 nieduże ogórki gruntowe
- 1 por (biała część)
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
2. W miseczce wymieszać składniki sosu, dodać do surówki. Całość wymieszać, posypać posiekanym koperkiem.
Pingback:Surówka do grilla - Danka Pichci