Menu Zamknij

Shoarma z kurczaka

Shoarma to danie charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej. Robi się ją głównie z mięsa baraniego lub jagnięcego, a u mnie dzisiaj shoarma z kurczaka. Przepis na to danie jest prosty, a sekret tkwi w dobraniu odpowiednich przypraw, które tworzą aromatyczną shoarmę. Głównymi składnikami marynaty do mięsa są kurkuma, kumin (kmin rzymski), czosnek, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, dodajemy olej rzepakowy i pokrojone na kawałki mięso drobiowe. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy co najmniej na godzinę do lodówki, aby mięso skruszało i przeszło smakami przypraw. Zamarynowane mięso należy smażyć na dość dużym ogniu, aby z zewnątrz się zarumieniło, a w środku szybko się ścięło. Shoarma z kurczaka najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Dopełnieniem całości jest też pikantny sos czosnkowy. Shoarma z kurczaka to danie idealne na obiad, ale dobra też będzie na ciepłą, rodzinną kolację. Shoarma z kurczaka to danie, które charakteryzuje się szybkością wykonania i bogactwem wielu smaków.

Shoarma z kurczaka

Składniki na Shoarmę z kurczaka:

  • około 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% lub majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Surówka:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych

Dodatkowo:

  • frytki
Shoarma z kurczaka

Przygotowanie Shoarmy z kurczaka:

  1. Do miski wlać olej rzepakowy, dodać przyprawy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać do połączenia składników.
  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę lub paski. Paski przełożyć do miski z przygotowaną marynatą. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawami. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na około godzinę.
  3. Na gazie rozgrzać suchą patelnię, przełożyć zamarynowane mięso. Smażyć na dużym ogniu przez około 2-3 minuty (początkowo bez mieszania). Jak mięso się zrumieni z jednej strony to przewrócić i smażyć jeszcze kilka minut, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Usmażone mięso wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  4. Przygotowanie sosu czosnkowego. Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, śmietanę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Przygotowanie surówki. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Ogórka pokroić w półplasterki. Dodać do sałaty. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, dodać do miski z sałatą. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Dodać do miski z sałatką.
  6. Usmażyć lub upiec frytki.
  7. Na talerzach ułożyć porcję usmażonego mięsa, frytek i surówki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym.
  8. Polecam wypróbować przepis na filety z kurczaka w cieście cebulowym.
Shoarma z kurczaka
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *