Menu Zamknij

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to proste i smaczne danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na niedzielny, rodzinny obiad. W moim przypadku kurczak pieczony na ryżu z warzywami to udka i podudzia drobiowe, ale mogą to być również inne części kurczaka. Jest to danie proste do przygotowania z ogólnodostępnych składników, a w doborze warzyw nie musimy sztywno trzymać się przepisu. U mnie są to cukinia, papryka, por, cebula i marchew, ale kompozycja warzyw może być różna – w zależności, co mamy w domu i co lubimy. Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to danie, do zrobienia którego można też wykorzystać mrożone mieszanki warzyw. W takim przypadku przygotowanie obiadu będzie ekspresowe. Pracy przy tym daniu jest niewiele. Wystarczy tylko wsypać do naczynia żaroodpornego suchy ryż, dodać pokrojone warzywa, doprawione i podsmażone mięso, całość zalać ciepłą zalewą, a następnie naczynie wstawić do piekarnika i czekać na efekty naszej pracy.

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Składniki na Kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami.

  • 4 podudzia i 2 udka z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 mniejsze cebule
  • kawałek pora (170 g)
  • 1 nieduża cukinia (200 g)
  • 1 czerwona papryka (200 g)
  • 2 marchewki (150 g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (lub mieszanka swoich ulubionych przypraw)
  • 1 łyżka majeranku

Zalewa:

  • około 700 ml wody
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Przygotowanie Kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami:

  1. Mięso umyć, osuszyć, w kilku miejscach naciąć skórę. Natrzeć przyprawami. Można odstawić na 30 minut.
  2. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wsypać suchy ryż. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia z ryżem. Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół, pokroić w półplasterki (można w kostkę), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub kostkę. Przełożyć do naczynia z ryżem. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Marchew umyć, obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia z ryżem. Całość delikatnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażyć do zrumienienia z każdej strony. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu z ryżem i warzywami. Na patelnię wlać ciepłą wodę, dodać 3 łyżki ketchupu, przyprawy (słodką i ostrą paprykę w proszku, chili, sól, pieprz, cukier). Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i warzywami.
  4. Naczynie żaroodporne (bez przykrywania) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 80 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na filety z kurczaka w cieście cebulowym.
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *