Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to proste i smaczne danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na niedzielny, rodzinny obiad. W moim przypadku kurczak pieczony na ryżu z warzywami to udka i podudzia drobiowe, ale mogą to być również inne części kurczaka. Jest to danie proste do przygotowania z ogólnodostępnych składników, a w doborze warzyw nie musimy sztywno trzymać się przepisu. U mnie są to cukinia, papryka, por, cebula i marchew, ale kompozycja warzyw może być różna – w zależności, co mamy w domu i co lubimy. Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to danie, do zrobienia którego można też wykorzystać mrożone mieszanki warzyw. W takim przypadku przygotowanie obiadu będzie ekspresowe. Pracy przy tym daniu jest niewiele. Wystarczy tylko wsypać do naczynia żaroodpornego suchy ryż, dodać pokrojone warzywa, doprawione i podsmażone mięso, całość zalać ciepłą zalewą, a następnie naczynie wstawić do piekarnika i czekać na efekty naszej pracy.
Składniki na Kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami.
- 4 podudzia i 2 udka z kurczaka
- 200 g ryżu
- 2 mniejsze cebule
- kawałek pora (170 g)
- 1 nieduża cukinia (200 g)
- 1 czerwona papryka (200 g)
- 2 marchewki (150 g)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka (lub mieszanka swoich ulubionych przypraw)
- 1 łyżka majeranku
Zalewa:
- około 700 ml wody
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- szczypta chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie Kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami:
- Mięso umyć, osuszyć, w kilku miejscach naciąć skórę. Natrzeć przyprawami. Można odstawić na 30 minut.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wsypać suchy ryż. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia z ryżem. Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół, pokroić w półplasterki (można w kostkę), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub kostkę. Przełożyć do naczynia z ryżem. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Marchew umyć, obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia z ryżem. Całość delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażyć do zrumienienia z każdej strony. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu z ryżem i warzywami. Na patelnię wlać ciepłą wodę, dodać 3 łyżki ketchupu, przyprawy (słodką i ostrą paprykę w proszku, chili, sól, pieprz, cukier). Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i warzywami.
- Naczynie żaroodporne (bez przykrywania) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 80 minut.
- Polecam wypróbować przepis na filety z kurczaka w cieście cebulowym.