Menu Zamknij

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku to kawałki schabu w pomidorowym, słodko kwaśnym sosie. Do przygotowania tego smacznego dania potrzebne nam będą również: pieczarki, czerwona i żółta papryka (można też dodać kawałek zielonej), cebula i ogórki konserwowe. Ja dodałam jeszcze kawałek papryczki chili, ponieważ lubimy pikantniejsze potrawy, ale każdy przyprawia według własnych upodobań smakowych. Schab po cygańsku to danie, które możemy przygotować w większej ilości, ponieważ na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Wyraziście przyprawione mięso z pieczarkami i warzywami na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Schab po cygańsku to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Możemy go podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Schab po cygańsku

Składniki na Schab po cygańsku:

  • 600 g schabu bez kości
  • 2 duże białe cebule
  • 400 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
Schab po cygańsku

Przygotowanie Schabu po cygańsku:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki, pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać doprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka, w którym będziemy przygotowywać schab po cygańsku.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę czerwoną i żółtą umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki. Smażyć do momentu, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę i ogórki. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać około 1/2 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodka i ostrą papryką w proszku. Wymieszać, podsmażyć do zagotowania. Następnie przełożyć do garnka ze schabem.
  4. Garnek przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  5. Polecam wypróbować przepis na bigos po cygańsku.
Schab po cygańsku
Schab po cygańsku
Opublikowany wObiad

8 Komentarzy

  1. Ewa

    Polecam wlać więcej wody niż pół szklanki. To zdecydowanie za mało. Mięso i warzywa nie mają się w czym dusić. Zamiast ogórków konserwowych dodaję kiszone. Zdrowsze i lepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *