Schab po cygańsku to kawałki schabu w pomidorowym, słodko kwaśnym sosie. Do przygotowania tego smacznego dania potrzebne nam będą również: pieczarki, czerwona i żółta papryka (można też dodać kawałek zielonej), cebula i ogórki konserwowe. Ja dodałam jeszcze kawałek papryczki chili, ponieważ lubimy pikantniejsze potrawy, ale każdy przyprawia według własnych upodobań smakowych. Schab po cygańsku to danie, które możemy przygotować w większej ilości, ponieważ na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Wyraziście przyprawione mięso z pieczarkami i warzywami na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Schab po cygańsku to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Możemy go podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Składniki na Schab po cygańsku:
- 600 g schabu bez kości
- 2 duże białe cebule
- 400 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryki żółtej
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego

Przygotowanie Schabu po cygańsku:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki, pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać doprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka, w którym będziemy przygotowywać schab po cygańsku.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę czerwoną i żółtą umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki. Smażyć do momentu, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę i ogórki. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać około 1/2 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodka i ostrą papryką w proszku. Wymieszać, podsmażyć do zagotowania. Następnie przełożyć do garnka ze schabem.
- Garnek przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
- Polecam wypróbować przepis na bigos po cygańsku.


Papryka musi być? Czym zastąpić? Mój nie lubi jej jeść ????
Nie musi być, można zastąpić innym lubianym warzywem. 🙂
Co z ogórkami?
Rewelacyjny, zrobiłam od razu podwójną porcję, w słoiki i mój mąż je z ryżem
Polecam wlać więcej wody niż pół szklanki. To zdecydowanie za mało. Mięso i warzywa nie mają się w czym dusić. Zamiast ogórków konserwowych dodaję kiszone. Zdrowsze i lepsze.
Pyszny. Często robię i podaję z ryżem.
Super jedzonko 🙂 polecam z całego serca 🙂 na drugi dzień jeszcze lepsze 🙂 mniam. Pozdrawiam
Pyszna propozycja 🙂 Po cygańsku często robię karkówkę.