Jest wiele ciast, które możemy przygotować na kilka różnych sposobów. Przykładem tego jest ciasto Banoffe, które robimy na pieczonym biszkopcie, ale jest też wersja jako ciasto bez pieczenia. Jednak ja dzisiaj mam dla was przepis na deser Banoffee. Taki deser robimy w pucharkach lub wysokich szklankach i w przeciwieństwie do dwóch poprzednich wersji, możemy go podawać bezpośrednio po zrobieniu. Natomiast jeżeli czas wam pozwoli to deser Banoffee można również schłodzić lodówce, wówczas będzie jeszcze lepszy i ja właśnie tak zrobiłam. Przepis na deser Banoffee jest łatwy i szybki do przygotowania, ponieważ wystarczy ułożyć w pucharkach warstwy pokruszonych herbatników, ubitej śmietany, kajmaku i pokrojonych w plasterki bananów. Tak przygotowany deser Banoffee uda się każdemu i będzie smakować wyśmienicie!
Składniki na Deser Banoffee:
- 3 duże banany
- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 100 g herbatników
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 puszka masy krówkowej (460 g)
- starta gorzka czekolada do dekoracji lub kakao
Przygotowanie Deseru Banoffee:
- Puszkę z masą krówkową otworzyć, włożyć do garnka. Następnie do garnka wlać wodę, wstawić na gaz i na wolnym ogniu podgrzewać, aby kajmak stał się bardziej rzadki. Kilka razy pomieszać, aby nie miał grudek.
- Herbatniki pokruszyć do blendera i bardzo drobno zmiksować (jeżeli nie mamy blendera to można przełożyć je do woreczka foliowego i przy pomocy wałka lub tłuczka rozdrobnić).
- Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski i przy pomocy miksera ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
- Przygotować 4 wysokie szklanki lub pucharki. Na spód każdej szklanki wsypać 2 łyżki rozdrobnionych herbatników i wyłożyć 2-3 łyżki masy krówkowej. Na kajmaku ułożyć kilka plasterków banana. Banany przykryć warstwą bitej śmietany i następnie powtórzyć wszystkie warstwy jeszcze raz (tj. pokruszone herbatniki, masa krówkowa, banany, bita śmietana). Wierzch deseru udekorować startą gorzką czekoladą lub posypać kakao. Deser Banoffee przykryć i włożyć do lodówki, ponieważ schłodzony lepiej smakuje.
- Polecam wypróbować przepis na deser kokosowe Tiramisu.
Witam, a ile tej wody do masy krówkowej?
do 3/4 wysokości puszki, a rondelek powinien być wąski aby puszka się nie przewracała
Czy można inny owoc niż banan ?
tak
Deser smaczny ale jak dla mnie za słodki
Mozna na spód dać krakersy zamiast herbatników wtedy będzie mniej słodki.
Jak dasz krakersy to będzie słone bo robiłam tak i nie smakowalo mi wcale, lepiej jest jak sa herbatniki
Pingback:Deser Snickers - Danka Pichci
Pingback:Deser Kinder Bueno - Danka Pichci
Ależ te desery pięknie wyglądają! Na sam widok zdjęć już mi ślinka cieknie, z pewnością je wypróbuję! 🙂