Menu Zamknij

Sałatka warstwowa z szynką

Sałatka warstwowa z szynką swoim wyglądem zachęca już do spróbowania. Wszak jest powiedzenie, że je się oczami i po dania ładnie podane sięgamy w pierwszej kolejności. Dlatego lubię robić różnego rodzaju sałatki warstwowe, ponieważ efektownie wyglądają. Taka też jest sałatka warstwowa z szynką – ładnie wygląda i świetnie smakuje. Sprawdzi się ona zarówno na świątecznych stołach, jak i przy każdej innej okazji, np. podczas imienin czy urodzin. Sałatkę warstwową z szynką możemy także przygotować bez okazji na kolację. Przepis na sałatkę warstwową z szynką jest niezwykle prosty i szybki, ponieważ w trakcie gotowania jajek możemy przygotować i pokroić pozostałe składniki, a później tylko umieścić warstwowo w misce. Nam tak przygotowana sałatka warstwowa z szynką bardzo zasmakowała i na pewno zrobię ją jeszcze nieraz. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinkę ciekawie wyglądającą sałatką to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Sałatka warstwowa z szynką

Składniki na Sałatkę warstwową z szynką:

  • 100 g szynki gotowanej
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
  • 3 jajka
  • 80 g żółtego sera
  • biała część pora (około 80 g)
  • 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka warstwowa z szynką

Przygotowanie Sałatki warstwowej z szynką:

  1. Jajka włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i ugotować jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania wody). Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę, postukać skorupki i zalać zimną wodą. Odstawić do przestudzenia. Ostudzone jajka obrać, pokroić w kostkę.
  2. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki. Dodać 1/4 łyżeczki soli i dłonią lekko podusić, aby por zmiękł.
  3. Suchą patelnię rozgrzać, wsypać słonecznik i uprażyć. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostudzenia.
  4. Ogórka umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Doprawić pieprzem. Na ogórka wyłożyć pokrojone jajka. Doprawić solą. Posmarować niewielką warstwą majonezu.
  5. Szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski z sałatką. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą. Przełożyć na szynkę. Następnie posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć por, a następnie posypać uprażonym słonecznikiem. Posmarować kolejną warstwą majonezu. Wyłożyć starty ser.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić i posypać nim wierzch sałatki. Sałatkę przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Sałatka warstwowa z szynką najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można też ją podać bezpośrednio po przygotowaniu.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z burakiem.
Sałatka warstwowa z szynką
Sałatka warstwowa z szynką
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *