Sałatka warstwowa z szynką swoim wyglądem zachęca już do spróbowania. Wszak jest powiedzenie, że je się oczami i po dania ładnie podane sięgamy w pierwszej kolejności. Dlatego lubię robić różnego rodzaju sałatki warstwowe, ponieważ efektownie wyglądają. Taka też jest sałatka warstwowa z szynką – ładnie wygląda i świetnie smakuje. Sprawdzi się ona zarówno na świątecznych stołach, jak i przy każdej innej okazji, np. podczas imienin czy urodzin. Sałatkę warstwową z szynką możemy także przygotować bez okazji na kolację. Przepis na sałatkę warstwową z szynką jest niezwykle prosty i szybki, ponieważ w trakcie gotowania jajek możemy przygotować i pokroić pozostałe składniki, a później tylko umieścić warstwowo w misce. Nam tak przygotowana sałatka warstwowa z szynką bardzo zasmakowała i na pewno zrobię ją jeszcze nieraz. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinkę ciekawie wyglądającą sałatką to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki na Sałatkę warstwową z szynką:
- 100 g szynki gotowanej
- 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
- 3 jajka
- 80 g żółtego sera
- biała część pora (około 80 g)
- 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki warstwowej z szynką:
- Jajka włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i ugotować jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania wody). Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę, postukać skorupki i zalać zimną wodą. Odstawić do przestudzenia. Ostudzone jajka obrać, pokroić w kostkę.
- Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki. Dodać 1/4 łyżeczki soli i dłonią lekko podusić, aby por zmiękł.
- Suchą patelnię rozgrzać, wsypać słonecznik i uprażyć. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostudzenia.
- Ogórka umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Doprawić pieprzem. Na ogórka wyłożyć pokrojone jajka. Doprawić solą. Posmarować niewielką warstwą majonezu.
- Szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski z sałatką. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą. Przełożyć na szynkę. Następnie posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć por, a następnie posypać uprażonym słonecznikiem. Posmarować kolejną warstwą majonezu. Wyłożyć starty ser.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić i posypać nim wierzch sałatki. Sałatkę przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Sałatka warstwowa z szynką najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można też ją podać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z burakiem.
Pingback:Sałatka z sosem tzatziki - Danka Pichci