Menu Zamknij

Deser Snickers

Deser Snickers to pyszna propozycja dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, ale nie chce im się robić ciasta lub po prostu nie posiadają piekarnika. Taki deser Snickers jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a smakuje rewelacyjnie. Sprawdzi się także w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości, ponieważ można go przyrządzić bardzo szybko. Przepis na deser Snickers od razu przypadł mi do gustu i po spróbowaniu już wiedziałam, że będę go robić jeszcze nie raz. Mojej rodzince również bardzo zasmakował. Także jeśli szukacie przepisu na coś nieskomplikowanego do kawki to gorąco polecam wypróbować przepis na deser Snickers.

Deser Snickers

Składniki na Deser Snickers:

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych
  • 2 batony Snickers
  • 50 g białej czekolady + 1 łyżka mleka
  • 12 słonych krakersów
  • 1 pasek gorzkiej czekolady + 1 łyżka śmietanki 30%
Deser Snickers

Przygotowanie Deseru Snickers:

  1. Białą czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
  2. Schłodzoną słodką śmietankę przelać do miski, ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników. Kolejno dodać przestudzoną białą czekoladę i masę kajmakową (pozostawić około 2 łyżek do dekoracji), zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Połowę orzeszków ziemnych posiekać nożem i dodać do masy śmietanowej, wymieszać łyżką.
  3. Na spód szklanek, w których będziemy przygotowywać deser Snickers pokruszyć po dwa krakersy. Ścianki szklanek udekorować masą kajmakową i ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki batoniki Snickers (parę kawałków pozostawić na wierzch deseru). Do pucharków wyłożyć połowę kremu. Ponownie dodać warstwę pokruszonych krakersów. Następnie wyłożyć pozostały krem.
  4. Gorzką czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią przygotowany deser. Wierzch deseru udekorować dodatkowo orzeszkami ziemnymi i kawałkami batoników. Ponownie polać płynną gorzką czekoladą.
  5. Tak przygotowany deser przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na deser Banoffee.
Deser Snickers
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *