Menu Zamknij

Cukinia faszerowana pieczarkami

Cukinia to warzywo, które mam z własnego ogródka, dlatego bardzo często gości w mojej kuchni. Robię z jej udziałem różnego rodzaju sosy do makaronów czy placki. Cukinia faszerowana pieczarkami to kolejna moja propozycja na wykorzystanie tego warzywa. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na obiad czy kolację. Taka cukinia faszerowana pieczarkami jeszcze lepiej będzie smakować podana z ulubionym sosem, a w moim przypadku był to sos czosnkowy. Warto dodać, że to warzywo można też nadziewać innymi warzywami albo mięsem, jak kto lubi. Ja cukinię faszerowałam już różnymi kombinacjami i przyznam, że za każdym razem smakuje wyśmienicie. Tak więc jeśli szukacie nowego pomysłu na obiad to mam nadzieję, że cukinia faszerowana pieczarkami przypadnie wam do gustu!

Cukinia faszerowana pieczarkami

Składniki na Cukinię faszerowaną pieczarkami:

  • 1 większa cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 nieduża biała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 60 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
Cukinia faszerowana pieczarkami

Przygotowanie Cukinii faszerowanej pieczarkami:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając brzegi o grubości około 1,5 cm.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ z cukinii posiekać nożem
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie na patelnię dodać pieczarki oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć około 2 minut. Kolejno na patelnię dodać miąższ z cukinii i pokrojoną paprykę. Smażyć kolejne 2-3 minuty i co chwilę mieszać. Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić solą, pieprzem, kuminem. Dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć, aż farsz zgęstnieje.
  4. Przygotowanym farszem wydrążone połówki cukinii. Wierzch posypać startym, żółtym serem. Tak przygotowane cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 30 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Cukinia faszerowana pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *