Menu Zamknij

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia to odmiana dyni pochodząca z Włoch, która na dobre zagościła w polskiej kuchni. Potrawy z cukinii są smaczne i jednocześnie niskokaloryczne. Jest ona bardzo uniwersalnym warzywem i można ją dodawać praktycznie do wszystkiego. Najbardziej znane dania z jej użyciem to leczo, placki, tarty… Ja dzisiaj przygotowałam na obiad cukinie zapiekane z mięsem mielonym i kaszą. Potrawa ta jest prosta w przygotowaniu i przy tym sycąca, pycha! 🙂

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1/2 woreczka kaszy pęczak
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • starty żółty ser do posypania
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
2. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, za pomocą łyżki usunąć miąższ. Cukinie lekko posolić.
3. Mięso przełożyć do miski, dodać ostudzoną kaszę, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Część miąższu z cukinii pokroić w kosteczkę i dodać do mięsa. Natkę pietruszki posiekać, dodać do farszu. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrobić na jednolitą masę.
4. Przygotowanym farszem nadziać cukinie. Do naczynia żaroodpornego wlać olej i ułożyć cukinie. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na około 30 minut. Po 15 minutach zapiekania posypać serem. Zapiekać dalej.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Cukinia marynowana z chili - Danka Pichci

  2. Pingback:Cukinia faszerowana pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *