- 2 młode cukinie
- 1/2 woreczka kaszy pęczak
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- starty żółty ser do posypania
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
2. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, za pomocą łyżki usunąć miąższ. Cukinie lekko posolić.
3. Mięso przełożyć do miski, dodać ostudzoną kaszę, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Część miąższu z cukinii pokroić w kosteczkę i dodać do mięsa. Natkę pietruszki posiekać, dodać do farszu. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrobić na jednolitą masę.
4. Przygotowanym farszem nadziać cukinie. Do naczynia żaroodpornego wlać olej i ułożyć cukinie. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na około 30 minut. Po 15 minutach zapiekania posypać serem. Zapiekać dalej.
Pingback:Cukinia marynowana z chili - Danka Pichci
Pingback:Cukinia faszerowana pieczarkami - Danka Pichci