Menu Zamknij

Ogórki z majerankiem do słoików

Przepisów na przetwory z ogórków jest wiele i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione, których nie może zabraknąć w spiżarni. Niektóre przepisy są bardziej znane i popularne, inne mniej. Do tych drugich można zaliczyć ogórki z majerankiem do słoików. Składniki marynaty do tych przetworów są podobne jak w większości przepisów, czyli standardowo woda, ocet, sól i cukier, ale dodatek majeranku nie jest już taki oczywisty. Dla niektórych może to wydać się dziwne, ale dzięki majerankowi i liściu selera ogórki z majerankiem do słoików mają bardzo oryginalny smak. Przygotowując takie przetwory, warzywa możemy pokroić w dowolny sposób: w słupki tak, jak w moim przypadku lub w grubsze plastry albo koreczki. W każdym przypadku ogórki z majerankiem do słoików będą dobre.

Ogórki z majerankiem do słoików

Składniki na Ogórki z majerankiem do słoików:

  • 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 1 cebula
  • do każdego słoika: 1 mały ząbek czosnku, kawałek liścia selera, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka majeranku

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Ogórki z majerankiem do słoików

Przygotowanie Ogórków z majerankiem do słoików:

  1. Ogórki umyć, odkroić końcówki, pokroić w słupki.
  2. Do każdego słoika włożyć obrany ząbek czosnku, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę gorczycy, kawałek liścia selera.
  3. Cebulę obrać, pokroić w plastry i po kilka plasterków włożyć do każdego słoika.
  4. Pokrojone ogórki ciasno powkładać do słoików.
  5. Wodę i ocet wlać do garnka, dodać łyżkę soli. Garnek wstawić na gaz. Zagotować. Następnie wsypać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru i zagotować. Zalewę lekko przestudzić, wlać do słoików z ogórkami. Słoiki pozakręcać.
  6. Na spód większego garnka włożyć ścierkę bawełnianą. Następnie poukładać zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia i pasteryzować około 8 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć na suchej ścierce bawełnianej do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  7. Z powyższej ilości składników uzyskałam 6 słoików o pojemności 700 ml.
  8. Polecam wypróbować przepis na ogórki po szwedzku.
Ogórki z majerankiem do słoików
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Ogórki po kozacku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *