Menu Zamknij

Ogórki po szwedzku

Sałatkę po szwedzku z ogórków robię już od kilku lat, a ogórki po szwedzku zrobiłam po raz pierwszy, ale po kilku dniach otworzyłam jeden słoik na spróbowanie. Dla osób, które lubią ogórki w każdym wydaniu te też nam smakowały. Przepis na takie przetwory jest prosty, a lista składników niedługa, bo tylko ogórki, cebula, czosnek i natka pietruszki. Ogórki po szwedzku są nie tylko smaczne, ale też szybkie do zrobienia. Po zerwaniu warzyw w ogrodzie okazało się, że są one różnej wielkości, a niektóre krzywe, dlatego pokroiłam je w plastry o grubości około 0,5 cm, ale mogą one też być grubsze. Ogórki po szwedzku są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, kanapek lub hamburgerów domowej roboty.

Ogórki po szwedzku

Składniki na Ogórki po szwedzku:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże białe cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Zalewa:

  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
Ogórki po szwedzku

Przygotowanie Ogórków po szwedzku:

  1. Ogórki umyć, nie obierać, pokroić do miski w grubsze plastry.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do miski z ogórkami.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do ogórków.
  4. Do ogórków dodać 2 łyżki soli, wymieszać. Miskę przykryć, odstawić na godzinę.
  5. Ocet i olej rzepakowy wlać do garnka, dodać łyżkę gorczycy, garnek wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać cukier. Gotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Zalewę przestudzić i wlać do miski z ogórkami.
  6. Natkę pietruszki, drobno posiekać, dodać do ogórków. Ogórki doprawić pieprzem. Całość wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
  7. Po tym czasie ogórki powkładać do umytych i osuszonych słoików. Zalać powstałą zalewą. W słoikach ogórki ciasno pouciskać. Słoiki zakręcić.
  8. Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, powkładać do niego zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, ciepłe słoiki ułożyć do góry dnem na suchej ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  9. Z powyższej ilości składników uzyskałam 6 słoików o pojemności 500 ml.
  10. Polecam wypróbować przepis na cukinię po gruzińsku.
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Ogórki z majerankiem do słoików - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *