Sałatkę po szwedzku z ogórków robię już od kilku lat, a ogórki po szwedzku zrobiłam po raz pierwszy, ale po kilku dniach otworzyłam jeden słoik na spróbowanie. Dla osób, które lubią ogórki w każdym wydaniu te też nam smakowały. Przepis na takie przetwory jest prosty, a lista składników niedługa, bo tylko ogórki, cebula, czosnek i natka pietruszki. Ogórki po szwedzku są nie tylko smaczne, ale też szybkie do zrobienia. Po zerwaniu warzyw w ogrodzie okazało się, że są one różnej wielkości, a niektóre krzywe, dlatego pokroiłam je w plastry o grubości około 0,5 cm, ale mogą one też być grubsze. Ogórki po szwedzku są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, kanapek lub hamburgerów domowej roboty.

Składniki na Ogórki po szwedzku:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 duże białe cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Zalewa:
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%

Przygotowanie Ogórków po szwedzku:
- Ogórki umyć, nie obierać, pokroić do miski w grubsze plastry.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do miski z ogórkami.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do ogórków.
- Do ogórków dodać 2 łyżki soli, wymieszać. Miskę przykryć, odstawić na godzinę.
- Ocet i olej rzepakowy wlać do garnka, dodać łyżkę gorczycy, garnek wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać cukier. Gotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Zalewę przestudzić i wlać do miski z ogórkami.
- Natkę pietruszki, drobno posiekać, dodać do ogórków. Ogórki doprawić pieprzem. Całość wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
- Po tym czasie ogórki powkładać do umytych i osuszonych słoików. Zalać powstałą zalewą. W słoikach ogórki ciasno pouciskać. Słoiki zakręcić.
- Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, powkładać do niego zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, ciepłe słoiki ułożyć do góry dnem na suchej ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Z powyższej ilości składników uzyskałam 6 słoików o pojemności 500 ml.
- Polecam wypróbować przepis na cukinię po gruzińsku.
Pingback:Ogórki z majerankiem do słoików - Danka Pichci