Ogórki po kozacku to rodzaj ogórków konserwowych z tą różnicą, że do zalewy dodajemy musztardę francuską z całymi ziarnami gorczycy, ale może ona też być inna, np. sarepska, stołowa lub delikatesowa. W tym drugim przypadku, do każdego słoika należy wsypać 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Ponadto do słoików wkładamy gałązkę kopru z baldachem, kilka plasterków marchwi, ząbek czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego. Ogórki po kozacku w zalewie z dodatkiem musztardy są wyraziste w smaku, soczyste i chrupiące. Do zrobienia takich przetworów najlepsze będą małe ogóreczki, jeżeli jednak mamy trochę większe okazy to można je pokroić w słupki. Charakterne ogórki po kozacku będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, kanapek lub sałatek. Ja słoików z ogórkami po kozacku nie pasteryzuję, ale jeżeli ktoś nie ma pewności, czy słoiki chwyciły to można je zagotować.
Składniki na Ogórki po kozacku:
- 2 kg niedużych ogórków gruntowych
- 1 marchew
- do każdego słoika: gałązka kopru z baldachem, 1 nieduży ząbek czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego
Zalewa:
- 4 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
Przygotowanie Ogórków po kozacku:
- Słoiki umyć, osuszyć, do każdego słoika włożyć po gałązce kopru z baldachem, 1 obrany ząbek czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego.
- Marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki. Po kilka plasterków włożyć do każdego słoika.
- Ogórki umyć, powkładać ciasno do słoików.
- Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać sól. Dodać musztardę, garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier i gotować do rozpuszczenia cukru ciągle mieszając. Gorącą zalewę wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić i ułożyć na ścierce bawełnianej przewrócone dnem do góry. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- W przypadku gdyby słoiki z ogórkami nie chwyciły to można je zagotować. Wówczas należy je przełożyć do większego garnka, wlać wody do 3/4 wysokości słoików, zagotować i pasteryzować około 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie jeszcze ciepłe słoiki ułożyć na ścierce bawełnianej odwrócone do góry dnem.
- Z powyższej ilości składników uzyskałam 6 słoików o pojemności 700 ml.
- Polecam wypróbować przepis na ogórki z majerankiem do słoików.
Pingback:Cukinia w zalewie musztardowej - Danka Pichci