Menu Zamknij

Ogórki po kozacku

Ogórki po kozacku to rodzaj ogórków konserwowych z tą różnicą, że do zalewy dodajemy musztardę francuską z całymi ziarnami gorczycy, ale może ona też być inna, np. sarepska, stołowa lub delikatesowa. W tym drugim przypadku, do każdego słoika należy wsypać 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Ponadto do słoików wkładamy gałązkę kopru z baldachem, kilka plasterków marchwi, ząbek czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego. Ogórki po kozacku w zalewie z dodatkiem musztardy są wyraziste w smaku, soczyste i chrupiące. Do zrobienia takich przetworów najlepsze będą małe ogóreczki, jeżeli jednak mamy trochę większe okazy to można je pokroić w słupki. Charakterne ogórki po kozacku będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, kanapek lub sałatek. Ja słoików z ogórkami po kozacku nie pasteryzuję, ale jeżeli ktoś nie ma pewności, czy słoiki chwyciły to można je zagotować.

Ogórki po kozacku

Składniki na Ogórki po kozacku:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych
  • 1 marchew
  • do każdego słoika: gałązka kopru z baldachem, 1 nieduży ząbek czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego

Zalewa:

  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
Ogórki po kozacku

Przygotowanie Ogórków po kozacku:

  1. Słoiki umyć, osuszyć, do każdego słoika włożyć po gałązce kopru z baldachem, 1 obrany ząbek czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego.
  2. Marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki. Po kilka plasterków włożyć do każdego słoika.
  3. Ogórki umyć, powkładać ciasno do słoików.
  4. Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać sól. Dodać musztardę, garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier i gotować do rozpuszczenia cukru ciągle mieszając. Gorącą zalewę wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić i ułożyć na ścierce bawełnianej przewrócone dnem do góry. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  5. W przypadku gdyby słoiki z ogórkami nie chwyciły to można je zagotować. Wówczas należy je przełożyć do większego garnka, wlać wody do 3/4 wysokości słoików, zagotować i pasteryzować około 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie jeszcze ciepłe słoiki ułożyć na ścierce bawełnianej odwrócone do góry dnem.
  6. Z powyższej ilości składników uzyskałam 6 słoików o pojemności 700 ml.
  7. Polecam wypróbować przepis na ogórki z majerankiem do słoików.
Ogórki po kozacku
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Cukinia w zalewie musztardowej - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *