Bardzo lubię różnego rodzaju proste i szybkie ciasta. I właśnie takie jest ciasto czekoladowe z borówkami. Myślę, że z jego zrobieniem każdy sobie poradzi. Jest ono zbliżone do brownie, mocno czekoladowe i wilgotne w środku. Po prostu pyszne. Ja moje ciasto czekoladowe z borówkami postanowiłam posypać cukrem pudrem, ale można je polukrować lub polać płynną gorzką czekoladą. Warto dodać, że można je przygotować z innymi owocami, na przykład malinami lub jagodami. Jestem pewna, że w każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Mojej rodzince ciasto czekoladowe z borówkami bardzo zasmakowało i całe zniknęło w jedno popołudnie. 😉 Dlatego jestem pewna, że jeszcze nieraz wrócę do przepisu na ciasto czekoladowe z borówkami i mam nadzieję, że wy także!
Składniki na keksówkę o wymiarach 27×9 cm.
Składniki na Ciasto czekoladowe z borówkami:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 130 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 50 ml mleka
- 200 g borówek
- kilka kropel olejku waniliowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie Ciasta czekoladowego z borówkami:
- Borówki umyć i przełożyć na sitko w celu odsączenia z wody.
- 50 ml mleka wlać do kubka, wstawić na gaz i podgrzać. Następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w nim kawę rozpuszczalną.
- Masło przełożyć do kubka. Dodać połamaną na kostki czekoladę i rozpuszczoną kawę. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie zdjąć z ognia, trochę przestudzić. Dodać cukier, olejek waniliowy i wymieszać. Kolejno do kubka wbić jajka, ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, przełożyć płynną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wsypać 3/4 borówek. Ponownie delikatnie wymieszać.
- Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać pozostałymi borówkami. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia i przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto widelcem mieszane.
Czy piec z termoobiegu?
góra dół
W punkcie 3. ma być chyba czekolada zamiast kawy. Kawę rozpuściliśmy w pt. 2.
Czy można użyć borówek zamrożonych?
można
Pingback:Ciasto czekoladowe z truskawkami - Danka Pichci