Różnego rodzaju placki warzywne robię bardzo często. Oczywiście najpopularniejsze to są placki ziemniaczane, ale coraz częściej sięgam po cukinię, z której też przygotowuję placki i nie tylko. Z uwagi na to, że mam niektóre warzywa z własnego ogrodu to nie jest to żaden problem zrobić coś szybkiego na obiad bez wychodzenia z domu. Placki warzywne zazwyczaj smażę na patelni, ale tym razem zrobiłam pieczone placki z cukinii. O ile do placków ziemniaczanych nie musimy odciskać startych ziemniaków to robiąc pieczone placki z cukinii to tę czynność trzeba wykonać obowiązkowo. W przeciwnym razie masa będzie zbyt rzadka, a dodając więcej mąki placki nie będą tak smaczne. Masę warzywną można doprawić według własnego uznania, u mnie jest to kumin i zielony koperek, ale zioła mogą być dowolne. Pieczone placki z cukinii to trochę zdrowsza wersja tego typu dania, ponieważ podczas pieczenia placki nie nasiąkają tłuszczem, jak przypadku smażenia na patelni (chyba, że robimy to bez dodatku tłuszczu).
Składniki na Pieczone placki z cukinii:
- 2 nieduże cukinie (około 1 kg)
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4-5 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie Pieczonych placków z cukinii:
- Cukinie umyć (nie obierać), zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do cukinii. Do startych warzyw wsypać łyżeczkę soli, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie cukinie dokładnie odsączyć z nadmiaru soku. Można to zrobić przy pomocy ścierki bawełnianej.
- Do odciśniętej cukinii wbić 2 jajka, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać umyty i drobno posiekany koperek./ Wsypać mąkę pszenną. Doprawić pieprzem i kuminem. Całość dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem rzepakowym. Na papierze wykładać łyżką ciasto formując nieduże placki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut (po upływie 15 minut placki delikatnie przewrócić na drugą stronę).
- Pieczone placki z cukinii podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.
- Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.