Menu Zamknij

Pieczone placki z cukinii

Różnego rodzaju placki warzywne robię bardzo często. Oczywiście najpopularniejsze to są placki ziemniaczane, ale coraz częściej sięgam po cukinię, z której też przygotowuję placki i nie tylko. Z uwagi na to, że mam niektóre warzywa z własnego ogrodu to nie jest to żaden problem zrobić coś szybkiego na obiad bez wychodzenia z domu. Placki warzywne zazwyczaj smażę na patelni, ale tym razem zrobiłam pieczone placki z cukinii. O ile do placków ziemniaczanych nie musimy odciskać startych ziemniaków to robiąc pieczone placki z cukinii to tę czynność trzeba wykonać obowiązkowo. W przeciwnym razie masa będzie zbyt rzadka, a dodając więcej mąki placki nie będą tak smaczne. Masę warzywną można doprawić według własnego uznania, u mnie jest to kumin i zielony koperek, ale zioła mogą być dowolne. Pieczone placki z cukinii to trochę zdrowsza wersja tego typu dania, ponieważ podczas pieczenia placki nie nasiąkają tłuszczem, jak przypadku smażenia na patelni (chyba, że robimy to bez dodatku tłuszczu).

Pieczone placki z cukinii

Składniki na Pieczone placki z cukinii:

  • 2 nieduże cukinie (około 1 kg)
  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
  • 2 jajka
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
Pieczone placki z cukinii

Przygotowanie Pieczonych placków z cukinii:

  1. Cukinie umyć (nie obierać), zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do cukinii. Do startych warzyw wsypać łyżeczkę soli, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie cukinie dokładnie odsączyć z nadmiaru soku. Można to zrobić przy pomocy ścierki bawełnianej.
  2. Do odciśniętej cukinii wbić 2 jajka, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać umyty i drobno posiekany koperek./ Wsypać mąkę pszenną. Doprawić pieprzem i kuminem. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem rzepakowym. Na papierze wykładać łyżką ciasto formując nieduże placki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut (po upływie 15 minut placki delikatnie przewrócić na drugą stronę).
  4. Pieczone placki z cukinii podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.
  5. Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Pieczone placki z cukinii
Pieczone placki z cukinii
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *