- 100 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 250 g serka mascarpone lub ricotta
- 60 g wiórek kokosowych
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- około 120 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- 1 szklanka czarnej kawy
Przygotowanie:
1. Zaparzyć szklankę kawy, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia.
2. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, ale nie rumienić.
3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
4. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach (niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła). Na koniec dodać ubitą śmietanę. Krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Przygotować 4-5 pucharków. Na dnie pucharków ułożyć nasączone w kawie biszkopty. Następnie wyłożyć 2 łyżki kremu. Posypać częścią wiórków kokosowych oraz połową startej czekolady. Warstwy powtarzamy tak, aby wierzch deseru był posypany wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą.
6. Deser włożyć na 2 godziny do lodówki.
Pingback:Deser Banoffee - Danka Pichci