Menu Zamknij

Kokosowy deser a’la Tiramisu

Tiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub kakaem. Ja postanowiłam nieco ten deser zmienić i dodałam do niego wiórki kokosowe oraz białą czekoladą. Całość wyszła niesamowicie pyszna, koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 250 g serka mascarpone lub ricotta
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 120 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
  • 1 szklanka czarnej kawy


Przygotowanie:
1. Zaparzyć szklankę kawy, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia.
2. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, ale nie rumienić.
3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
4. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach (niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła). Na koniec dodać ubitą śmietanę. Krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Przygotować 4-5 pucharków. Na dnie pucharków ułożyć nasączone w kawie biszkopty. Następnie wyłożyć 2 łyżki kremu. Posypać częścią wiórków kokosowych oraz połową startej czekolady. Warstwy powtarzamy tak, aby wierzch deseru był posypany wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą.
6. Deser włożyć na 2 godziny do lodówki.

Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Deser Banoffee - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *