Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami to danie do przygotowania którego nie potrzeba mieć wielkich zdolności kulinarnych. Wystarczy odrobina chęci, trochę czasu i kilka ogólnodostępnych składników. Ponadto jak większość tego typu dań, tak też zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami przed włożeniem do piekarnika posypana jest startym żółtym serem. Zazwyczaj robiąc zapiekanki poszczególne składniki układam warstwowo w naczyniu żaroodpornym, ale zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami jest nieco inna, a mianowicie wszystkie wcześniej przygotowane składniki po włożeniu do naczynia żaroodpornego mieszam razem, wierzch posypuję startym żółtym serem, a następnie zapiekam. Z racji tego, że wszystkie składniki były wcześniej smażone, a makaron ugotowany, czas zapiekania jest krótki i wynosi 20 minut. Prosta, pachnąca ziołami zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na smaczny, rodzinny obiad.

Składniki na Zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami:
- 300 g makaronu
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża biała cebula
- 80 g startego żółtego sera
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz, słodka, ostra papryka w proszku
- garść bazylii i oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie Zapiekanki makaronowej z kurczakiem i pieczarkami:
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wymieszać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, przełożyć zamarynowane mięso. Podsmażyć 2-3 minuty do lekkiego zrumienienia mięsa. Zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, smażyć do momentu odparowania płynu. Na patelnię dodać podsmażone wcześniej mięso. Wlać passatę pomidorową. Dusić około 3-4 minut. Sos doprawić słodką, ostrą papryką w proszku, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Dodać połowę startego sera, wymieszać.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron, dodać sos pomidorowy, bazylię i oregano. Całość wymieszać, posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę Gyros z mięsem mielonym.


Pingback:Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Danka Pichci