Menu Zamknij

Ciasto kruche z kremem i truskawkami

W sezonie letnim najlepsze są desery i ciasta ze świeżymi owocami. Zaliczyć można do nich też ciasto kruche z kremem i truskawkami. To ciasto nie jest zbyt trudne do przygotowania, jednak po zrobieniu musi poleżeć około półtorej godziny w lodówce, aby krem stężał. Kruchy, maślany spód ciasta, świeże, soczyste truskawki zanurzone w delikatnym kremie, a całość polana białą czekoladą to idealny deser na letnie, słoneczne dni. U mnie ciasto kruche z kremem i truskawkami na wierzchu jest posypane wiórkami kokosowymi, ale mogą to być też uprażone płatki migdałów. Jeżeli ktoś ma obawy, że krem do ciasta może być zbyt rzadki, bo truskawki puszczą sok to można dodać do niego około półtorej łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody. Żelatynę do kremu należy dodać przestudzoną i na końcu. Postępując w ten sposób mamy pewność, że ciasto kruche z kremem i truskawkami każdemu się uda.

Ciasto kruche z kremem i truskawkami

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

Składniki na Ciasto kruche z kremem i truskawkami:

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka (200 g) masła
  • szczypta soli

Krem mascarpone:

  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1/2 kg truskawek
  • 40 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto kruche z kremem i truskawkami

Przygotowanie Ciasta kruchego z kremem i truskawkami:

  1. Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, pokrojone w kostkę zimne masło. Całość posiekać siekaczką lub nożem do powstania kruszonki. Następnie dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach blaszki. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika.
  2. Truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
  3. Przygotowanie kremu z mascarpone. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder lub cukier wanilinowy. Zmiksować na sztywno. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny i wymieszać szpatułką. Do kremu dodać połowę pokrojonych truskawek, delikatnie wymieszać szpatułką. Krem z truskawkami przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać. Pozostałe truskawki poukładać na wierzchu ciasta.
  4. Białą czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki mleka. Miseczkę umieścić w garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki dotykało powierzchni wody. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą polać wierzch ciasta robiąc esy floresy. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto kruche z kremem i truskawkami przykryć i wstawić do lodówki na 1,5-2 godzin.
Ciasto kruche z kremem i truskawkami
Ciasto kruche z kremem i truskawkami
Ciasto kruche z kremem i truskawkami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *