Menu Zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to danie do zrobienia którego można wykorzystać ugotowane ziemniaki, które pozostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać kiełbasę i kilka innych składników. W moim przypadku są to cebula, kawałek pora i czerwona papryka. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie, które świetnie nadaje się też do odgrzania, a następnego dnia smakuje również dobrze. Większość tego typu dań zapiekana jest pod sosem beszamelowym, ale zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą przykryta jest sosem śmietanowo-jajecznym i posypana startym, żółtym serem. Jest to danie, które łączy ze sobą kilka prostych składników, które znajdziemy u siebie w lodówce, a jej smak zachwyci każdego.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki na Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą:

  • 800 g ziemniaków
  • 50 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub głogowskiej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 g pora (biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 18%
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Przygotowanie Zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą:

  1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w talarki o grubości około 1 cm. Przełożyć do garnka. Dodać około 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą. Garnek wstawić na gaz, przykryć i gotować około 15 minut od momentu zagotowania wody (ziemniaki nie muszą być całkiem miękkie). Garnek zdjąć z ognia, odlać wodę i ziemniaki pozostawić do przestudzenia.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości około 0,5 cm. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora opłukać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną kiełbasę. Chwilę podsmażyć do zrumienienia kiełbasy. Kiełbasę przesunąć na bok patelni, wlać drugą łyżkę oleju rzepakowego i przełożyć pokrojoną cebulę oraz pora. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną paprykę. Wymieszać i podsmażyć, doprawić ostrą papryką w proszku. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Jajko wbić do miseczki lub kubka, rozbełtać, dodać śmietankę. Ponownie dokładnie rozbełtać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego sera. Wymieszać.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wyłożyć 1/2 ugotowanych ziemniaków. Posypać ziołami prowansalskimi. Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną kiełbasę z warzywami. Polać połową przygotowanego sosu śmietanowego. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Polać pozostałym sosem i posypać resztą startego żółtego sera.
  6. Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *