Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to danie do zrobienia którego można wykorzystać ugotowane ziemniaki, które pozostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać kiełbasę i kilka innych składników. W moim przypadku są to cebula, kawałek pora i czerwona papryka. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie, które świetnie nadaje się też do odgrzania, a następnego dnia smakuje również dobrze. Większość tego typu dań zapiekana jest pod sosem beszamelowym, ale zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą przykryta jest sosem śmietanowo-jajecznym i posypana startym, żółtym serem. Jest to danie, które łączy ze sobą kilka prostych składników, które znajdziemy u siebie w lodówce, a jej smak zachwyci każdego.
Składniki na Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą:
- 800 g ziemniaków
- 50 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub głogowskiej
- 2 średniej wielkości cebule
- 100 g pora (biała część)
- 1 czerwona papryka
- 100 g żółtego sera
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 18%
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie Zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą:
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w talarki o grubości około 1 cm. Przełożyć do garnka. Dodać około 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą. Garnek wstawić na gaz, przykryć i gotować około 15 minut od momentu zagotowania wody (ziemniaki nie muszą być całkiem miękkie). Garnek zdjąć z ognia, odlać wodę i ziemniaki pozostawić do przestudzenia.
- Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości około 0,5 cm. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora opłukać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną kiełbasę. Chwilę podsmażyć do zrumienienia kiełbasy. Kiełbasę przesunąć na bok patelni, wlać drugą łyżkę oleju rzepakowego i przełożyć pokrojoną cebulę oraz pora. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną paprykę. Wymieszać i podsmażyć, doprawić ostrą papryką w proszku. Patelnię zdjąć z ognia.
- Jajko wbić do miseczki lub kubka, rozbełtać, dodać śmietankę. Ponownie dokładnie rozbełtać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego sera. Wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wyłożyć 1/2 ugotowanych ziemniaków. Posypać ziołami prowansalskimi. Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną kiełbasę z warzywami. Polać połową przygotowanego sosu śmietanowego. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Polać pozostałym sosem i posypać resztą startego żółtego sera.
- Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami.