Trudno sobie wyobrazić sezon truskawkowy bez ciasta z tymi smacznymi owocami. Do moich ulubionych należą ciasta biszkoptowe z truskawkami i galaretką, a tym razem upiekłam ciasto czekoladowe z truskawkami. To ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, sprawdzi się na letnie przyjęcia. Robiąc ciasto czekoladowe z truskawkami należy dokładnie osuszyć owoce, ponieważ zawierają one dużo soku, a jak będą jeszcze mokre to w cieście może powstać zakalec. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a soczyste truskawki orzeźwiają jego smak. Jeżeli chcemy bardziej uwydatnić smak czekolady to ciasto czekoladowe z truskawkami można podawać z polewą czekoladową. Taki deser będzie dobry też z innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Do przygotowania takiego ciasta najlepsza będzie czekolada gorzka, ale można też dać pół na pół z deserową.

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm.
Składniki na Ciasto czekoladowe z truskawkami:
- 1 kostka (200 g) masła
- 3 jajka
- 180 g gorzkiej czekolady
- 250 g drobnego cukru
- 135 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- około 200 g świeżych truskawek
- 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie Ciasta czekoladowego z truskawkami:
- Truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (mogą być plasterki lub ćwiartki).
- Masło włożyć do rondelka, wstawić na gaz. Podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. W międzyczasie dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę (180 g). Podgrzewać do całkowitego roztopienia się czekolady i masła. Rondel zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
- Do miski wbić jajka (powinny być w temperaturze pokojowej). Dodać cukier, zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo. Następnie dodać przestudzoną masę czekoladową, ponownie chwilę zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto. Wierzch wyrównać. Ułożyć pokrojone truskawki i posypać pokrojoną na drobne kawałki czekoladą. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 35 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto czekoladowe z borówkami.

Kocham wszystko, co zawiera czekoladę ???? Chętnie wypróbuję przepis ????
Pingback:Drożdżówki z truskawkami - Danka Pichci