Menu Zamknij

Tortellini w sosie gorgonzola

Po pierożki tortellini sięgam w mojej kuchni dosyć często. Wykorzystuję je do robienia różnych sałatek, ale też podaję na ciepło i tym razem zrobiłam tą drugą wersję, czyli na ciepło – tortellini w sosie gorgonzola. W moim przepisie użyłam pierożków z włoską szynką prosciutto, ale sprawdzą się tu również inne smaki. Wyrazisty w smaku ser gorgonzola, który dodajemy do sosu i pachnąca wędzonką szynka to połączenie wyjątkowe, które zachwyci każdego. Tortellini w sosie gorgonzola to danie bardzo smaczne i sycące, ale również kaloryczne, ponieważ mamy tu tłustą śmietankę, ser oraz szynkę, ale raz kiedyś można sobie pozwolić. Dodam, że szynkę można zastąpić boczkiem wędzonym. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu to tortellini w sosie gorgonzola na pewno się sprawdzi w tej sytuacji. Tortellini w sosie gorgonzola to pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w ciągu 20-30 minut.

Tortellini w sosie gorgonzola

Składniki na Tortellini w sosie gorgonzola:

  • 1 opakowanie (250 g) tortellini z prosciutto
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g pleśniowego sera gorgonzola
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 plastrów szynki wędzonej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek natki pietruszki
Tortellini w sosie gorgonzola

Przygotowanie Tortellini w sosie gorgonzola:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojoną szynkę wędzoną. Podsmażyć 2 minuty. Na patelnię wlać śmietankę, dodać pokruszony lub pokrojony ser gorgonzola. Gotować na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i zgęstnienia sosu. Od czasu do czasu pomieszać. Na koniec doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą (najpierw trzeba spróbować, ponieważ ser jest już dość słony). Wymieszać i spróbować. Do sosu przełożyć ugotowane i odcedzone pierożki. Wymieszać.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Przed podaniem posypać nią przygotowane pierożki tortellini w sosie serowym.
  5. Polecam wypróbować przepis na tortellini w sosie porowym oraz tortellini w sosie szpinakowym.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *