Menu Zamknij

Krokiety Gyros

Krokiety to chrupiące naleśniki z farszem, które można modyfikować na wiele sposobów. Najbardziej znane i lubiane to te z farszem z pieczarek i kiszonej kapusty. Ja takie robię zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia, chociaż bez okazji też lubimy je zjeść. Tym razem postanowiłam coś zmienić i z racji tego, że moi domownicy lubią gyrosa w każdej postaci to zrobiłam krokiety Gyros. W tej wersji przygotowałam je na obiad i podałam z sosem majonezowo-ketchupowym, ale może też być czosnkowy lub inny. Krokiety Gyros sprawdzą się również na ciepłą kolację lub jako danie imprezowe na spotkanie ze znajomymi albo rodziną. Jak sama nazwa wskazuje, krokiety Gyros to naleśniki wypełnione farszem zrobionych z tych samych składników, które dajemy do sałatki gyros z pominięciem kapusty. Mięso z kurczaka doprawiamy przyprawą gyros, a ja dodatkowo do ciasta naleśnikowego dodałam też łyżeczkę tej przyprawy. Aby dobrze nam się zawijało krokiety i farsz nie wypadał to proponuję nie smażyć zbyt małych naleśników. Chrupiące, rumiane i smaczne krokiety Gyros z pewnością zachwycą swym smakiem niejednego wielbiciela tego typu dań.

Krokiety Gyros

Składniki na Krokiety Gyros:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • około 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
Krokiety Gyros

Przygotowanie Krokietów Gyros:

  1. Przygotowanie naleśników. Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli, przyprawę do gyrosa, mąkę pszenną i szklankę mleka. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera. W międzyczasie dodać pozostałe mleko (ilość mleka zależy od wielkości jajka). Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Odstawić na 15-20 minut.
  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać. Przykryć, odstawić na 15 minut.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do miseczki z papryką. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso. Usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia. Zimne mięso przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami. Dodać starty żółty ser. Wymieszać.
  5. Na czystej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Wlać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki przestudzić.
  6. Na brzeg każdego naleśnika nałożyć porcję farszu. Założyć boki do środka. Następnie zwinąć tak, jak krokiety.
  7. Jajka wbić na talerz, rozbełtać widelcem. Zawinięte krokiety panierować jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety Gyros smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
  8. Polecam wypróbować przepis na zapiekanki Gyros.
Krokiety Gyros
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *