Menu Zamknij

Tortellini w sosie porowym

Przyznam, że odkąd pierwszy raz spróbowałam tortellini to zaczęłam je bardzo często przyrządzać w swojej kuchni z różnymi sosami, a także w formie sałatek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na tortellini w sosie porowym. Składników do przygotowania tego dania potrzeba niewiele, a smak jest rewelacyjny. Tortellini w sosie porowym to obiad dla każdego i na każdą kieszeń. Te pierożki są dostępne w sklepach z różnymi farszami, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Do moich ulubionych należą te z mozzarellą lub ricottą. Przygotowanie tortellini w sosie porowym nie powinno wam zająć wiele czasu, ponieważ w trakcie gotowania pierożków możemy przyrządzić sos. Jest to pomysł na obiad bezmięsny, więc osoby niejedzące mięsa również mogą wypróbować ten przepis. Natomiast wedle uznania do sosu można dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub kurczaka. Całość przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Wyszło przepysznie!

Tortellini w sosie porowym

Składniki na Tortellini w sosie porowym:

  • 1 opakowanie tortellini z ulubionym farszem (250 g)
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 większa marchew
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki do podania
Tortellini w sosie porowym

Przygotowanie Tortellini w sosie porowym:

  1. Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić na sitku.
  2. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać, umyć i pokroić w paseczki lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać obraną cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojonego pora, marchew oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać odrobiną wody i dusić około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Na patelnię wlać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać ugotowany i odcedzony makaron tortellini. Całość wymieszać.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią przygotowane tortellini w sosie porowym.
  5. Polecam wypróbować przepis na tortellini w sosie szpinakowym.
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Tagliatelle z cukinią i pomidorami - Danka Pichci

  2. Pingback:Tortellini w sosie gorgonzola - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *