Menu Zamknij

Tortellini w sosie szpinakowym

Uwielbiam szpinak, dlatego dość często przygotowuję go na obiad. Na moim blogu pojawiły się między innymi przepisy na makaron po florencku czy makaron ze szpinakiem. Najczęściej przyrządzam filet z kurczaka z makaronem, np. penne czy tagliatelle. Dzisiaj jednak postanowiłam coś zmienić i zrobiłam pyszne pierożki tortellini w sosie szpinakowym. W połączeniu z suszonymi pomidorami smakują po prostu wyśmienicie! Ja użyłam tortellini z szynką prosciutto, ale jeśli chcecie to możecie wykorzystać tortellini z farszem grzybowym czy warzywnym. Przygotowanie takiego smacznego obiadu zajęło mi niewiele, bo tylko 30 minut, a smakował rewelacyjnie! Ja na pewno będę wracać do przepisu na tortellini w sosie szpinakowym i mam nadzieję że wy również!

Tortellini w sosie szpinakowym

Składniki:

  • 250 g tortellini z prosciutto (może być inny farsz, np. grzybowy, szpinakowy, warzywny)
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 kawałków pomidorów suszonych w oliwie
  • 300 g szpinaku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 130 g sera feta
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • pieprz do smaku
Tortellini w sosie szpinakowym

Przygotowanie:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać dwie łyżki oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnek. Zeszklić. Szpinak umyć, osuszyć, dodać na patelnię. Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do szpinaku. Podsmażyć do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie wlać śmietankę. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem. Wymieszać i smażyć do momentu, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
  3. Na patelnię przełożyć ugotowane, odcedzone tortellini. Wymieszać. Spróbować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (pamiętajcie, że ser feta jest słony, dlatego ja już solą nie doprawiałam).
Tortellini w sosie szpinakowym
Opublikowany wObiad

20 Komentarzy

  1. Pingback:Tortellini w sosie pomidorowym - Danka Pichci

  2. Pingback:Tortellini w sosie serowym z brokułem - Danka Pichci

  3. Ewa

    Danie jest smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo sycące. Smakowało zarówno dorosłym i trzylatce. Nie miałam fety, więc użyłam sera pleśniowego Blue i również wyszło przepysznie. Idealna kompozycja smaków. Bardzo szybko znikło z talerzy. Pozdrawiam

  4. Pingback:Tortellini w sosie porowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *