Menu Zamknij

Rolada gołąbkowa

Rolada gołąbkowa to danie nawiązujące smakiem do tradycyjnych gołąbków. Jest ona też zrobiona z tych samych składników, co wspomniane gołąbki, czyli farsz mięsno-ryżowy zawinięty w liście kapusty. Można stwierdzić, że rolada gołąbkowa to jeden duży gołąbek upieczony w keksówce, następnie pokrojony w plastry i podany z sosem pomidorowym. Do zrobienia tego dania można wykorzystać liście dowolnej kapusty: białej, włoskiej, może też być kapusta pekińska. W moim przypadku jest to kapusta włoska, ponieważ tę potrawę robiłam w okresie zimowym, wtedy biała kapusta jest twarda, więc sięgnęłam po delikatniejszą kapustę włoską. Rolada gołąbkowa podana podobnie jak tradycyjne gołąbki to danie idealne na obiad lub kolację.

Rolada gołąbkowa

Składniki na Roladę gołąbkową:

  • 1 nieduża główka włoskiej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
Rolada gołąbkowa

Przygotowanie Rolady gołąbkowej:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wykroić głąb. W większym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, włożyć do niej kapustę i gotować na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. W międzyczasie przewrócić ją parę razy. Miękkie liście obkrawać nożem i wykładać na talerz.
  2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
  4. Mięso przełożyć do miski, dodać zrumienioną cebulę, ugotowany ryż, doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny w smaku). Dokładnie wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę.
  5. Z liści odkroić twardą część. Liście ułożyć na blacie stołu jeden na drugim tworząc prostokąt. Następnie rozsmarować na liściach przygotowaną masę mięsną pozostawiając wolne brzegi. Brzegi założyć do środka i od dłuższego brzegu zwinąć roladę.
  6. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać roladę wyłożyć pozostałymi liśćmi i umieścić w nim pozostałą roladę.
  7. Do naczynia wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 1 godziny.
  8. Przygotowanie sosu pomidorowego. Wywar, który powstał podczas pieczenia rolady przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz, dodać passatę pomidorową, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem, paprykami. Chwilę podgotować, aż powstanie gęsty sos.
  9. Roladę pokroić na grubsze plastry i podawać polaną sosem pomidorowym.
  10. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gołąbkową.
Rolada gołąbkowa
Rolada gołąbkowa
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *